szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője szerint mivel a Vénuszra orosz leszállóegység szállt le először, a bolygó Oroszországé lett.

A hét elején egy igen komoly tudományos eredményről számolhatott be a Vénuszt vizsgáló amerikai, brit és japán tudósokból álló nemzetközi csoport. A szakemberek mérései szerint a bolygó légkörében foszfin található, ami akár az élet jelenlétére is utalhat.

Erre az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin kijelentette, hogy a Vénusz orosz bolygó – jelentsen ez bármit is. Kijelentését arra alapozza, hogy jelen pillanatig Oroszország – pontosabban a Szovjetunió – volt az első, és máig az egyetlen ország a világon, amely képes volt leszállóegységet küldeni a Naphoz második legközelebb lévő égitest felszínére. A Venyera-7 1970. december 15-én landolt ott, és 23 percig sugárzott adatokat a felszínéről. Ezt még számos másik követte, a legutolsó 1985. június 15-én szállt le. A legtovább az 1982. március 1-jén megérkező Venyera-13 küldött adatokat, 127 percen keresztül.

©

Rogozin valószínűleg azért sietett leszögezni a bolygó hovatartozását, mert a jövőben újabb küldetéseket terveznek oda. A Roszkoszmosz vezetője szerint az első ilyen misszió a Venyera-D lesz, amit viszont nem egyedül, hanem az Egyesült Államok segítségével hajt majd végre Oroszország. Ugyanakkor több küldetést is terveznek még oda, amit viszont már egyedül hajtanának végre. A Roszkoszmosz 2021–2030-as terveiben több ilyen küldetés is szerepel.

©

Lev Zelenij, az orosz űrkutatási hivatal igazgatósági tagja az orosz állami TASZSZ hírügynökségének arról beszélt, hogy legalább három járművet küldenének a Vénuszra, azt viszont nem árulta el, hogy ezek a kutatóegységek milyen feladatot végeznének a bolygón.

Küldetésre egyébként az amerikaiak is készülnek: a NASA épp egy olyan Vénusz-járót tervez, ami képes lehet elviselni a bolygó felszínének extrém körülményeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő

Meghalt a meghekkelt Orbán-interjú miatt jogtalanul kirúgott lapszerkesztő

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága