szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Twitter képmegjelenítője valamiért jobban kedveli azokat a fotókat, melyeken fehér emberek láthatók, a színesbőrűekét hátrébb sorolja. A vállalat elnézést kért.

A Twitter diszkriminatív hozzáállására a hétvégén figyeltek fel, miután olyan fotókat tettek közzé a mikroblogon, melyeken fekete és fehér emberek láthatók, és az algoritmus mindig az utóbbiakat mutatta.

A fenti példafotó az egyik, amely hatására a Twitter üzemeltetői a szoftver működésének ellenőrzését ígérték. A lényeg a két kép esetében, hogy bár a jobb oldalin Mitch McConnell szenátor a fotó alján látszódik (a nagyításhoz kattintson rá, majd megint), az elsőhöz hasonlóan ezen is őt teszi legfelülre Barack Obama helyett. Ha viszont mindkét fotó ugyanolyan árnyalatú, az algoritmus mindkettőjüket szerepelteti. A Mashable szerint tucatnyi ilyen fotóval idézhető elő hasonló, vagyis biztosan nem egyedi malőrről van szó.

Hogy mi lehet a hiba oka, egyelőre nem ismert. A Twitter a Facebookhoz hasonlóan gépi tanulásos rendszereket használ, hogy a hírfolyamon érdekes találatok jelenjenek meg. A mikroblog szerint a rendszer élesítését kiterjedt tesztelési időszak előzte meg, amely során nem tapasztaltak hibát, sem mást, ami miatt a szoftver rosszul működhetne. A neurális háló egyébként egyszerű szabályok alapján dönti el, melyik képnek ad előnézeti lehetőséget: alapvetően a kép kontrasztszintjét veszi figyelembe, és ez alapján rangsorol. Elképzelhető, hogy az itteni beállításokkal nem stimmel valami, és ezért jelenik meg több fehér arc.

Bármi is okozza a gondot, a Twitter elnézést kért, a fejlesztők már dolgoznak a megoldáson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől