szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pályázatot hirdetett a NASA, hogy megoldja a későbbi Hold-missziók áramellátását. Az amerikaiak számára kiírt pályázaton egy jól működő prototípusért több millió dollárt fizetne ki az űrhivatal.

Ha a NASA valóban szeretne embereket küldeni a Holdra, akik ott is maradnának egy ideig egy holdbázison, létfontosságú, hogy folyamatos legyen a bázis áramellátása. Ez a napelemekkel csak részben megoldható, a Holdon az éjszakák ugyanis bizonyos esetekben akár két hétig is eltarthatnak. A kihívás leküzdésére a NASA a HeroX segítségével hirdetett pályázatot.

A Watts on the Moon elnevezésű pályázatra bármely amerikai állampolgár elküldheti az általa kidolgozott koncepciót, amelyről úgy véli, segít megoldani a Hold-missziók energiaellátását (az energia termelését, tárolását és felhasználásának menedzselését). A legjobb pályázók jutalmazására nagyjából 5 millió dollárt, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintnyi pénzt szán a NASA.

Első körben a nevezők által kidolgozott elméleti modellt várják. Ezek közül választják majd ki a három legjobbat, amelyek egyenként 100 ezer dollárt érnek majd. Négy további pályázatot 50-50 ezer dolláros elismeréssel jutalmaznak.

A pályázat második körében a győzteseknek egy működő prototípust kell összerakniuk, amiért már 4,5 millió dollárt ad a NASA. Ha ezek működőképesek is, akkor az amerikai űrügynökség ezeket az ötletgazdákkal közösen meg is próbálja elkészíteni.

A dolgot valószínűleg szeretné nagyon gyorsan lezongorázni a NASA, a tervek szerint ugyanis 2024-ben már elindítaná az űrhajósokat a Hold felé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak