szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az európai emberek pszichés állapotára, a többségnél tünetek is jelentkeztek, sokuknál életükben először – állítja egy új, reprezentatív felmérés, amelyet a Lelki Egészség Világnapja alkalmából készítettek több ezer ember megkérdezésével.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A felmérést végző ELMA Kutatóintézet szerint a kijárási korlátozás alatt az emberek 58 százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek 15 napnál tovább tartottak. Ez az arány Olaszországban (63%), Nagy-Britanniában (63%) és Spanyolországban (69%) volt a legmagasabb, ami persze nem csoda: ezekben az országokban erőteljesebb volt a Covid–19 hatása.

A megkérdezettek számos tünetet említettek: álmatlanság, alvászavar vagy éjszakai ébredés (19%), energiahiány vagy gyengeség (16%); szomorúság vagy sírni vágyás (15%); túlzott aggódás és félelem (14%), érdeklődés vagy öröm hiánya (európai átlag: 14%), pánik- és szorongásos rohamok (10%). A megkérdezettek többsége (61%) úgy nyilatkozott, hogy

a tünetek közül legalább kettő jelentkezett nála.

46 százalékuk azt állította, hogy először voltak ilyen tünetei, míg 39 százalékuknál a már meglévő tünetek súlyosbodtak.

A bezártságra ugyanakkor nagy szükség volt, egy másik kutatás ugyanis arról árulkodik, hogy ezzel tízezrek életét sikerült megmenteni.

A felmérésben résztvevők többsége (54%) úgy igyekezett megbirkózni a problémájával, hogy aggodalmait partnerével, családtagjaival és legközelebbi barátaival osztotta meg. Szakemberhez csak kevesen fordultak: háziorvost 18%, pszichológust 11%, pszichiátert 9% keresett fel panaszaival, de ezt persze a járvány miatti korlátozó intézkedések is befolyásolhatták.

A pszichológiai rendellenességek egyre gyakoribbá válása ellenére az emberek negyede kutatott információ után a neten a járvány mentális egészségére gyakorolt hatásairól. Ennél magasabb volt az arány Olaszországban (35%) és Spanyolországban (38%), vagyis a járvány által súlyosabban érintett területeken. A keresés főleg az interneten történt, a megkérdezettek csak kisebb részben (18 %) hagyatkoztak a tévében hallottakra.

A vizsgálatot idén szeptemberben végezték az Angelini Pharma megbízásából hat európai országra (Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Olaszországra, Spanyolországra és Lengyelországra) kiterjedően, hatezer, 19 és 70 év közötti résztvevővel. Az adatokat online interjúk segítségével gyűjtötték, országonként 1000 fő megkérdezésével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Van, hogy egy diagnózis sem állítja meg a rock and rollt

Van, hogy egy diagnózis sem állítja meg a rock and rollt

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett alkotmánybíró jelöltségét

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett alkotmánybíró jelöltségét