szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Föld körül keringő űrszemetet megfigyelő radart avattak fel Koblenz mellett.

A 44,5 millió euróból készült radar fejlesztése és építése öt évig tartott. A radar a Föld körül alacsony pályán – 200 és 2000 kilométer közti távolságban – keringő űrszemetet észleli és követi nyomon – közölte a Német Űrközpont (DLR). A műholdak működtetői a radartól kapott adatok segítségével lelassíthatják űreszközeiket, vagy megváltoztathatják repülési magasságukat, hogy elkerüljék az űrszeméttel való ütközést.

©

A Fraunhofer Intézet által kifejlesztett Német Kísérleti Űrmegfigyelő és Nyomkövető Radart (GESTRA) a német hadsereg egy bázisán helyezték el.

A radarrendszer tervezése egyedülálló. Két külön konténerben elhelyezett adó- és vevőrendszerrel rendelkezik, amelyeket máshol is fel lehetne állítani. Az antenna 256 elektronikusan vezérelt adó- és vevőmodulból készült.

©

Az emberi tevékenység megnövekedése az űrben soha nem látott mértékű űrszemetet eredményez, a tönkrement műholdaktól kezdve a rakétadarabokig, amelyek mind potenciális ütközési források. Amint a GESTRA 2021 elején megkezdi működését, Németország nekiláthat saját katalógusának összeállításához, amelyben az adatok alapján összegyűjtik a földközeli pályán keringő objektumokat.

[54 éve kering egy űrszemét a Naprendszerben, most a Föld felé tart]

Jelenleg több mint háromezer aktív műhold kering a Föld körül. "Pontosan tudnunk kell, hogy mikor és hol vannak a műholdak és a több tízezer űrszemét, hogy elkerülhessük a katasztrofális ütközéseket" – mutatott rá Thomas Jarzombek, a német szövetségi parlament tagja, a német űrpolitika szövetségi kormányzati koordinátora. Szükség esetén a Földtől 400 kilométerre lévő Nemzetközi Űrállomást is figyelmeztethetik közeledő űrszemét jelentette veszélyre.

Az első, Németországban kifejlesztett űrmegfigyelő radar egyelőre tesztüzemmódban működik, véglegesen várhatóan 2021 első negyedében helyezik üzembe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak