szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aneszteziológus szerint egy orvosnak 500-szor ki kell próbálnia a folyamatot, mire megfelelően el tudja végezni.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A szlovák egészségügyi minisztérium által megosztott videón Jakub Vallo aneszteziológus mutatja be, hogyan kötik rá a betegeket a lélegeztetőgépre (vélhetően elrettentésként, hogy az emberek próbálják elkerülni a koronavírust). A folyamatot a Paraméter portál foglalta össze magyarul.

Ahogy Vallo elmondja, első lépésként a szájon keresztül, a hangszálakon keresztül vezetnek be egy csövet a légcsőbe, amihez egy csákányra emlékeztető gégetükröt használnak.

Ez egy nagyon fájdalmas procedúra. Éppen ezért a páciensnek altatásban kell lennie, és megfelelő mennyiségű fájdalomcsillapítót kell kapnia

– magyarázta az aneszteziológus, aki hozzátette, egy orvosnak nagyjából 500-szor le kell próbálnia a folyamatot, mire tökéletesen el tudja végezni.

Ha a cső megfelelően a helyére került, a végét rákötik a gépre vagy egy lélegeztetőballonra, amely pumpálásával levegőt juttatnak a páciens tüdejébe, zárta Vallo.

Szlovákiában jelenleg 113 koronavírusos beteget ápolnak lélegeztetőépen, az országban csaknem 37 ezer aktív fertőzött van, az elmúlt nap csaknem 2900 új igazolt fertőzöttet találtak.

Szlovákiában a hétvégén tartották az országos tesztelés főpróbáját a négy leginkább fertőzött északi járásban, Igor Matovič kormányfő szerint a próbatesztelés az előzetes elvárásokkal szemben is jobban sikerült. A központi válságstáb döntése értelmében a hétvégén lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van