szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple táblagépeiért cserébe jutott volna fegyvertartási engedélyekhez Thomas Moyer, a vállalat biztonsági főnöke. Egy most nyilvánossá vált akta szerint az ügyben a hatóság két embere is érintett.

Vesztegetéssel vádolta meg a kaliforniai Santa Clara megye ügyészsége Thomas Moyert, az Apple biztonsági főnökét egy seriffhivatalt és annak néhány munkatársát érintő ügyben – írta a BBC. Moyer a vád szerint a seriffhivatal vezetőit 70 ezer dollárnyi összegű iPad-szállítmánnyal (ez összesen 200 táblagépet takar) próbálta lekenyerezni, hogy fegyvertartási engedélyt szerezzen az amerikai cég biztonsági embereinek.

Az ügyben két rendőr is gyanúsított, mert az ügyészek álláspontja szerint a vesztegetés ötlete valójában tőlük származik: a helyi seriff és helyettese visszatartották az engedélyeket, így felkínálva a lehetőségét annak, hogy Moyer valamilyen gesztust tegyen az ügy elsimítása érdekében. A táblagépekből viszont nemcsak ők, hanem a Santa Clara-i hivatal is kapott volna.

Az ügyletre végül nem került sor, mert a hivatal tudomást szerzett az ügyészségi vizsgálatról.

Az Apple Insider azt írja, Kaliforniában szigorú feltételek mellett szerezhető fegyvertartási engedély, melyet az illetékes seriff hivatala ad ki. Aki nem rendelkezik ilyesmivel, de mégis fegyvert tart, azt 200 és 400 dollár közti bírsággal sújthatják.

Moyer ügyvédje az Apple Insidernek küldött levelében azt írta: ügyfele nem tett semmi rosszat, és biztos benne, hogy felmentik majd. Az Apple reakciójában pedig úgy fogalmazott: miután tudomást szereztek az incidensről, alapos belső vizsgálatot rendeltek el. Ennek alapján döntöttek úgy, hogy Moyer nem szegett törvényt.

A vádlottak meghallgatását jövő év januárjában tartják San Jose-ban. Bűnösségük esetén börtönbe is kerülhetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

Életveszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai a mellette zajló építkezés miatt, a lakók tehetetlenek

Életveszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai a mellette zajló építkezés miatt, a lakók tehetetlenek

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban