szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre népszerűbbé válik a Microsoft Edge böngésző. A közkedveltségnek azonban árnyoldalai is vannak, például hogy egyre nagyobb számban találkozni az Edge kiegészítőinek hamis másolataival, amelyek azután veszélyes weboldalakra csalják a felhasználókat.

A hosszú és lelkiismeretes fejlesztői munka meghozta a gyümölcsét: a Microsoft Chromium-alapú Edge böngészője immár felzárkózott a második helyre (persze azért még jócskán lemaradva a Chrome mögött). Egyre többen használják az Edge-et, és ebben komoly szerepe van annak, hogy végre ehhez a böngészőhöz is elérhetők kiegészítők. És épp ez, illetve a böngésző népszerűsége az, amire a kibertér nem feltétlenül jóindulatú szereplői is felfigyeltek.

Mivel a bővítmények belépnek egy webböngészőbe, ezzel együtt a szörfözésbe, ideális terepet kínálnak a hackereknek, ugyanis – írja a Slashgear – a felhasználókat könnyen át lehet csábítani veszélyes weboldalakra a bővítmény telepítésekor. Mindez még egyszerűbb, ha a kiegészítő egy népszerű vagy megbízható márka nevét használja, ahogyan ez meg is történt a Microsoft Edge jó pár kiegészítője esetében. Az Ars Technica jelentése nem említi, hogy történt-e bármilyen adatvédelmi visszaélés.

A böngésző-kiegészítők egyik legnagyobb problémája jelenleg a rendkívül laza vagy szinte egyáltalán nem is létező ellenőrzési folyamat, tulajdonképpen bárki továbbra beküldhet kiegészítőket a Chrome vagy az Edge webáruházba. Összességében tehát – az Edge böngésző növekvő népszerűségével, illetve a minél nagyobb felhasználói bázissal párhuzamosan – immár a Microsoft problémáját is jelentik a fentiek. A kompromittált kiegészítőket egyelőre ugyan eltávolították, de csak idő kérdése, hogy újabbak is felbukkanjanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe