szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

12 500 évvel korábbiak lehetnek azok a barlangrajzok, melyeket az amazóniai esőerdőkben találtak meg kutatók. A munkákon főleg állatok és növények láthatók.

“Őseink Sixtus-kápolnájaként” emlegetik azt a barlangrajz-gyűjteményt, amelyet egy brit-kolumbiai kutatócsoport fedezett fel az amazóniai esőerdőben. Nem is egyetlen, hatalmas munkáról van szó, hanem több, különféle méretekben, de egymáshoz mégis kapcsolódó rajzgyűjteményről – írja a The Guardian. A rajzokon főleg állatok és növények láthatók.

A kutatók szerint egy generációkon átívelő munkát tanulmányozhatnak, mert a rajzgyűjteményen mára már kihalt állatok is felfedezhetők. A legrégebbi alkotások 12 500 évesek lehetnek. A gyűjteményt tavaly fedezte fel a kutatócsoport Kolumbiában, Serranía de la Lindosában, de egészen eddig titokban tartották, mert egy idén decemberben megjelenő dokumentumfilmben szeretnék a világ elé tárni.

A rajzok jelentős részét több méteres magasságban vésték a falakra; ezeket csak drónokkal tudták megvizsgálni a szakértők. Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogyan sikerült ilyen magasságban barlangrajzokat készíteni. A kutatók közölték: a munkák lenyűgözően részletesek, az állatoknak még a szőrét is ábrázolták.

A területen korábban is találtak barlangrajzokat, de ehhez hasonlókat még soha.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt