szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Phantaspis auritus csupán 4 centiméter hosszú volt, és egyelőre a tudósok is csak találgatnak, miért alakult ki olyan furcsán a feje.

Egy 500 millió évvel ezelőtt élt, furcsa külsejű trilobita, más néven háromkaréjú ősrák megkövesedett maradványait fedezték fel paleontológusok a kelet-kínai Santung tartományban.

A Kínai Tudományos Akadémia nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézete szerint a Phantaspis auritus nevű, 4 centiméter hosszú trilobita sajátossága, hogy fejének elülső része egy pár nyúlfülre emlékeztető lebenyformában nyúlik előre.

A ptychoparioid trilobite Phantaspis auritus gen. et sp. nov. from the middle Cambrian (Miaolingian, Wuliuan) Mantou Formation, Longgang section, Shandong Province, North China. Scale bars 5 mm

Közzétette: Fossils HongKong – 2020. november 10., kedd

A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok kihalt tengeri ízeltlábúak, amelyek nagyjából 520 millió évvel ezelőtt jelentek meg az óceánokban, és 250 millió évvel ezelőtt pusztultak ki.

"Először találkozunk ilyen furcsa külsejű trilobitával. A különös fejforma talán a természetes ellenségeinek elrettentésére szolgált vagy megkönnyítette a táplálékszerzést" – mondta Csao Fang-csen, az intézet munkatársa.

A szakemberek az Acta Palaeontologica Polonica című folyóiratban számoltak be felfedezésükről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok