szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemenesi Gábor szerint tudományos tény, hogy vakcina nélkül nem fogjuk legyőzni a járvány egészségügyi részét, ezért mindenképp örömteli, hogy a brit szabályozók engedélyezték a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett oltóanyagot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Újabb nagyszerű hír! Engedélyezte a brit hatóság a Pfizer/BioNTech vakcinát, decemberben (jövő héttől) elkezdik az oltások beadását Nagy-Britanniában" – írta Facebookon a két vakcinagyártó szerda délelőtti hírére reagálva Kemenesi Gábor virológus.

A BioNTech és a Pfizer által készített oltás 95 százalékos védettséget képes adni azoknak a koronavírus ellen, akik beoltatják magukat vele. A már engedélyezett szert első körben az idősebb korosztálynak, illetve az egészségügyi dolgozóknak adják majd be az Egyesült Királyságban.

A magyar virológus szerint ez az a bizonyos vakcina, melyre a németek már november elején elkezdték kiépíteni a hűtési/szállítási infrastruktúrát. "Több másik vakcina is engedélyezés közelében, látszik a fény az alagút végén. Tudományos tény, hogy vakcina nélkül aligha győzhetjük le a járvány egészségügyi részét. Márpedig a gazdasági helyreállításhoz elsőként az egészségügyi fronton kell nyerni" – írta Kemenesi Gábor.

A szakember szerint az összes kapacitást nézve (a Pifzer, az AstraZeneca, de még a Moderna oltásait is beleszámolva) 5,3 milliárd oltóadaggal terveznek a vakcinagyártók 2021-re, amely "az AstraZeneca vakcina dozírozásától függően 2,6-3,1 milliárd embernek lenne elég. Ehhez még az oroszok külföldi piacra 500 millió adagot szánnak". A virológus szerint

"komoly vizsga elé néz a világ".

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?