szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az androidos YouTube alkalmazásban már bekapcsolták az algoritmust, ami közzététel előtt kiszűri az ártalmas, zaklató kommentet, majd figyelmezteti annak íróját, hogy változtassa meg a szöveget olyanra, amellyel tiszteletben tartja embertársait.

A YouTube-on is van mód a hozzászólások utólagos moderálására, ám a népszerűbb csatornákon nem egyszerű feladat az összes komment átolvasása. A videómegosztó nem a moderátorok, hanem a kommentelők kezébe ad egy új eszközt, ami valamicskét segíthet a dolgon: a rendszer figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha olyan hozzászólást akarnak közzétenni, ami bántó, sértő, becsmérlő lehet mások számára.

Az újdonságot az androidos YouTube alkalmazásba már bele is tette a cég, és később más platformokon is élesíteni fogja, de azt egyelőre nem árulták el, hogy mikor.

A rendszer közvetlenül a hozzászólás közzététele előtt avatkozik be, ha szükséges. Miután a kommentelő rányom a Küldés gombra, lefut az algoritmus. Ha ártalmas dolgokat talál, akkor felugrik egy figyelmeztetés. A hozzászólónak ezután lehetősége nyílik arra, hogy átszerkessze a szöveget. De ha biztos benne, hogy trollkodni akar, akkor közzéteheti. A YouTube tehát leginkább a felhasználók "lelkiismeretére" igyekszik hatást gyakorolni egy apró jelzéssel.

©

Emellett új védelmi eszközt kaphatnak a tartalomgyártók. A YouTube már teszteli, hogy a videók feltöltését kezelő Studióban be lehessen állítani egy, az ártalmas megjegyzésekre specializált szűrőt, melynek használatával a problémás hozzászólások már eleve meg sem jelennek a videó alatt.

Nem a YouTube az első, ami megpróbálja visszanyesni a toxikus tartalmakat. Korábban az Instagram is számos olyan funkciót vezetett már be, ami a zaklatást, a gyűlöletbeszédet és a rasszizmust igyekszik visszaszorítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap