szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma adott hírt arról, hogy mennyire hatékony a kínai koronavírus-vakcina. A mellékhatásokról szűkszavúan nyilatkoztak, csak annyit közöltek, hogy nem merültek fel komoly problémák.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nyolcvanhat százalékos a hatékonysága a Sinopharm kínai állami gyógyszertártó vállalat koronavírus elleni vakcinájának - közölte szerdán az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma.

Ez az első, nyilvánosságra hozott adat a kínai vakcina hatékonyságáról, eddig a vállalat sem közölt róla információkat. Kínában egyébként három vállalat foglalkozik koronavírus vakcina fejlesztésével, a legutóbbi hírek arról szóltak november végén, hogy a Sinopharm közel van a 3. klinikai fázis lezárásához.

Az emírségekben szeptember elején kezdték meg a Sinopharm vakcinájának vizsgálatát 31 ezer önkéntes bevonásával 125 országból. Az utolsó, harmadik klinikai tesztelési fázisban a 18 és 60 év közötti jelentkezők 28 nap alatt két oltást kaptak.

A minisztérium közleményében nincs szó a vakcina mellékhatásairól, arról sem, hogy hányan betegedtek meg tőle, vagy hányan estek át placebókontrollon. A tárca csak annyit közölt, hogy

nem merültek fel "komoly biztonsági aggodalmak".

Abu-Dzabi november elején bejelentette, hogy a vakcinával beoltotta magát több magas rangú vezető, köztük Mohamed bin Rasíd Ál Maktúm miniszterelnök is.

Novemberben a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna arról számolt be, hogy a vakcinával már mintegy egymillió embert oltottak be. Korábban több ország - köztük Bahrein - is adott "vészhelyzeti engedélyt" a Sinopharm vakcina használatára, Marokkó pedig már nagy tételben rendelt belőle.

Míg a Sinopharm vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki, a vezető nyugati oltóanyaggyártók - például a Pfizer és a BioNTech - egy újfajta, eddig sosem használt, úgynevezett mRNS-alapú vakcinát kínálnak, amely a vírus tüskeproteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) segítségével alakít ki védettséget az emberi szervezetben.

Nem legyengített koronavírus van a most engedélyezés előtt álló vakcinákban

Még kevesebb mellékhatás: ezt várják az újabb - vírust nem tartalmazó, géntechnológiával gyártott - oltásoktól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt