szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A térkép 1:10 milliós méretarányú, és még a bolygó éghajlati és időjárási viszonyait is megmutatja.

A 36. marsi év alkalmából először jelent meg földrajzi atlasz a Marsról, méghozzá a NASA volt kutatója, Hargitai Henrik szerkesztésében.

A legújabb kutatási eredményeket összefoglaló, 60 oldalas atlasz lapjain látható a bolygó felszínének története, a kiadványban a domborzati viszonyok mellett bemutatják a Marsra küldött járművek eddigi és jövőben várható leszállóhelyeit is.

A részletes, 1:10 milliós méretarányú térképek mellett külön oldalak mutatják be a bolygó éghajlati és időjárási viszonyait klímadiagramok és térképek segítségével. Itt láthatók elsőként a Mars négy évszakának felhőtérképei is.

Az atlaszban megtalálható a 2021-22-es, azaz 36. marsi év kalendáriuma is, amely tartalmazza a legfontosabb helyi eseményeket.

A csillagaszat.hu-n olvasható beszámoló szerint a Mars 36 zsebatlasz alapja a Hargitai Henrik által a NASA-ban létrehozott integrált adatbázis a bolygóról. A kiadvány a strasbourgi székhelyű European Science Foundation támogatásával készült, és magyar, cseh és angol kísérőszöveggel jelent meg január végén a Líra Kiadónál és eddig mintegy 150 hazai, csillagászati szakkörbe járó diákhoz jutott el térítésmentesen.

Az atlasz előkészületei az ELTE TTK természetismeret tanár szakos diákjainak bevonásával folytak. A tervek szerint a 36. marsévi kiadást két év múlva követheti egy újabb, amely a marsi élet legesélyesebb helyeit mutatná majd be részletesen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Valójában már többen vannak munka nélkül Magyarországon, mint a járvány kitörése óta bármikor

Valójában már többen vannak munka nélkül Magyarországon, mint a járvány kitörése óta bármikor