szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly hullámokat keltett, hogy a Google menesztette két mesterségesintelligencia-kutatóját.

Április végével távozik az anyacégtől a Google mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó részlegének menedzsere, Samy Bengio – ezt maga az érintett közölte. A The Verge szerint Bengio egyike volt azoknak a tudósoknak, akik hangosan nehezményezték, amiért a Google hónapokkal korábban két elismert MI-kutatóját is kirúgta.

Az ügy Timnit Gebru menesztésével kezdődött, aki decemberi elbocsátása előtt a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit vizsgálta. Neki azt követően mondtak fel, hogy egy belső levélben vitába keveredett egy tudományos munkája miatt, ami a marginalizált csoportok problémáját járta körbe, miközben a cég saját algoritmusait is bírálta. A publikáció állítólag olyannyira felbőszítette a Google vezetőit, hogy a cég arra kérte a kutatót: semmi esetre se jelentesse meg a dokumentumot. Gebrut ezután elbocsátották az állásából. A történtek súlyos elégedetlenséget váltottak ki a többi alkalmazottból, több százan nyílt levelet is írtak a cégvezetésnek, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek.

Februárban aztán újabb MI-kutató került lapátra: Margaret Mitchellt a hírek szerint azért menesztették, mert különféle módszerekkel olyan bizonyítékok után kutatott, melyekkel igazolhatja, hogy Gebrut markáns véleménykülönbségek miatt rúgták ki, nem pedig azért, mert rosszul végezte a munkáját. A történet újabb epizódja Samy Bengio, a kutatórészleg első emberének távozása, aki mindeközben a saját szemével nézte végig, ahogy a legjobbnak tartott munkatársait eltávolítja a Google.

Bengio felmondása a Google-ös körökben állítólag komoly meglepetést keltett, többen úgy reagáltak: a cég az egyik legtehetségesebb emberét vesztette el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes