szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a WHO és Kína által bemutatott tanulmány szerint a koronavírus valamilyen köztes állaton keresztül jutott az emberhez. 24 tudós most azt mondja, a tanulmányt "megterhelte" a politika.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös vizsgálata a Covid–19-ről nem adott hiteles válaszokat arról, hogyan kezdődött az új koronavírus-járvány, és szükség van egy precízebb vizsgálatra Peking részvételével vagy anélkül – közölte szerdán egy nemzetközi tudóscsoport.

A WHO és Kína által múlt héten bemutatott közös tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus nagy valószínűséggel köztes állaton, denevéren, esetleg más Kínában és Délkelet-Ázsiában élő vadállaton keresztül került emberre, és kizárta annak lehetőségét, hogy laboratóriumból szabadult volna ki.

A nyílt levelében 24 európai, amerikai, ausztrál és japán tudós úgy vélekedett, hogy a tanulmányt "megterhelte" a politika.

"A kiindulópont az volt, hogy találják meg a szükséges kompromisszumot, amivel Kína rávehető a minimális együttműködésre" – mondta Jamie Metzl, az Atlanti Tanács agytröszt kutatója, a levél megfogalmazója. Levelük szerint a tanulmány következtetései egy kiadatlan kínai kutatásra alapulnak, miközben "hozzáférhetetlenek voltak kritikus feljegyzések és biológiai minták".

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a múlt héten azt mondta, hogy Kína visszatartotta az adatokat. Liang Van-nian kínai Covid–19-szakértő cáfolta ezt, és kizárta a további közös vizsgálódást Kínában, mondván, más országokra kell összpontosítani. Metzl úgy vélte, hogy a világnak a B-tervhez kell fordulnia, és vizsgálatot végezni "a lehető legmódszeresebb úton" Kína részvétele nélkül. Metzl szerint Kínának fel kell tárnia információit, amelyek lehetővé teszik a laboratóriumi eredet cáfolatát. "Kínának vannak adatbázisai arról, milyen vírusokat tárolnak, vannak laboratóriumi feljegyzések az ott folyó munkákról" – hangoztatta.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője