szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A facebookos adatszivárgás után egy másik közösségi oldalnál is komoly probléma ütötte fel a fejét.

Több mint 500 millió LinkedIn-felhasználó adatát tartalmazza az az adatbázis, amelyhez hackerek kínálnak hozzáférést a megfelelő pénzért cserébe – jelentette a Cybernews. A portál egy vizsgálata során megállapította, hogy a csomagban valóban LinkedIn-profilokhoz köthető információk szerepelnek, köztük e-mail-címek, nevek, illetve telefonszámok, munkahelyi adatok, továbbá más közösségi platformra mutató linkek.

Az egyelőre nem világos, hogy az adatok miként jutottak a hackerek kezébe, de a kiberbűnözők egy kétmillió profilt tartalmazó, úgynevezett mintacsomagot is közzétettek, hogy bizonyítsák: a kikerült információk valódiak.

A szakértők ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy az adatbázis korábbi szivárgások eredményeként duzzadt ekkorára, és az sem biztos szerintük, hogy a benne szereplő információk a LinkedIn-ről lettek lelopva. Egyébként az oldal üzemeltetője is ezt valószínűsíti, már csak azért is, mert a LinkedIn elmondása szerint náluk nem történt adatvédelmi incidens.

Azt egyelőre megjósolni sem lehet, pontosan milyen következményei lehetnek egy ilyen adatszivárgásnak, de a kikerült információk így is értékesek a hackerek számára. Ezeket ráadásul adathalász támadásokhoz is felhasználhatják a bűnözők.

A Facebooknál éppen a napokban történt egy hasonló incidens, ami szintén több mint félmilliárd embert érint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!