szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutatók az AstraZeneca vakcináját is vizsgálták, amely, mint kiderült, szinte semmilyen védelmet sem jelent a dél-afrikai koronavírus-mutánssal szemben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem betegíti meg súlyosabban a koronavírus brit mutánsa – azaz, a „B.1.1.7” – a kórházba kerülő embereket – olvasható a Lancet tudományos szaklapban hétfőn megjelent egyik tanulmányban. A kutatók emellett azt is megerősítették: 

A B.1.1.7 nagyjából 40-70 százalékkal könnyebben átadható, mint a SARS-CoV-2 más változatai.

A kutatók 496 londoni koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak. Közülük 341-nél mutatták ki PCR-teszttel a kórokozót, a betegséget pedig 198 embernél okozta a brit vírusmutáns. Az eredmények függetlennek bizonyultak nemtől, kortól, valamint származástól is.

A szaklapban több tanulmány is megjelent hétfőn a vírusmutánsokról. Ezek közül egy másik a B.1.1.7 tüneteit vetette össze a más variánsok okozta tünetekkel. Ehhez egy, az Egyesült Királyságban letölthető, a vírus okozta tüneteket önbevallásos alapon dokumentáló telefonos applikációra támaszkodtak. Több mint 36 ezer felhasználó tavaly szeptember és december között adott válaszait vizsgálták. Azt az eredményt kapták, hogy

a brit vírusmutáns okozta tünetek nem térnek el, fennállásuk nem hosszabb azokénál, amelyeket más variánsok okoznak, illetve az újrafertőződés veszélye sem magasabb.

Egy harmadik tanulmány az AstraZeneca védőoltásának hatásosságát vizsgálták a vírus mutációival szemben. (A hatásosság, vagy angolul az efficacy – mint a medicalonline.hu írja – a gyógyszernek az a tulajdonsága, amelyet klinikai vizsgálatok során, ellenőrzött és szabályozott körülmények között vizsgálnak.) Úgy találták:

Az AstraZeneca vakcina 75 százalékban hatékony a brit vírusmutánssal szemben, míg más variánsokkal szemben 84 százalékos a hatékonysága.

Ellenben az eredményeik alapján a brazil (P.1-es jelű) és a dél-afrikai (B.1.351) mutánsokkal szemben jelentősen gyengébb védelmet nyújt az oxfordi vakcina. Megjegyzik: utóbbival szemben minimális, vagy egyáltalán semmilyen védettséget sem jelent.

Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik hullámában egyébként szinte kizárólagos a brit vírusmutáns jelenléte az operatív törzs tájékoztatása szerin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Egy országos, reprezentatív kutatás szerint a pedagógusok döntő többsége szíve szerint nem menne be tanítani, inkább online folytatná az oktatást. Ennek ellenére a többség, ha muszáj, bemegy. Az általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok a leginkább megengedőek, hiszen minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé hatékony az online oktatás.