szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kutyák segítségével kutatják fel és vizsgálják meg egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeit a kutatók az amerikai Illinois államban, hogy feltérképezzék a hüllők egészségére és élőhelyére veszélyt jelentő tényezőket.

A szakemberek szerint a díszes dobozteknős, amely egykor Illinois 102 megyéjének felében előfordult, ma már kevesebb mint tízben található meg. Egyik ismert otthona Lee megyében van, ezért a Chicagói Állattani Társaság és az Illinoisi Egyetem szakemberei 1500 hektárnyi füves területet fésültek át a megyében a múlt héten.

A kutatócsoport munkáját Boykin-spánielek segítették, amelyek ki tudják szagolni a teknősök nyomát. A felfedezett példányokról pontos feljegyzéseket készítettek, megvizsgálták a szemüket, a fülüket, az orrukat, lemérték őket és vérmintát vettek tőlük.

A munka azért fontos, mert a díszes dobozteknősök a környezet és az ökoszisztéma állapotának őrszemeiként működnek, az emberhez hasonlóan ők is használják a szárazföldi és vízi erőforrásokat. "Egészségi állapotuk tehát a környezet állapotát tükrözi" – hangsúlyozta Matt Allender, a társaság állatorvosa és az egyetem munkatársa.

A szakember elmondta, hogy a díszes dobozteknősök páncélját jellegzetes sárga mintázat díszíti. Nagyjából 450 grammot nyomnak és 8-10 centiméter hosszúak.

Az apró hüllők egészségét vizsgáló tanulmány a 15. évében jár. A múlt hét pénteken gyűjtött legfrissebb adatok segítenek a szakembereknek megállapítani, hogy milyen tényezők jelentenek fenyegetést a teknősök élőhelyére és egészségére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!