szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A modern kori programokban csaknem hetente bukkannak különféle gyenge pontokra. Ezúttal ott sikerült beazonosítani egy ilyet, ahol a legkevésbé sem számítottak rá.

A The Register oldalán megjelent hír alaposan rácáfolt arra a gondolatra, mely szerint a különféle sebezhetőségeket csakis a modern szoftverekben, alkalmazásokban lehet találni. A lap ugyanis arról ír, hogy egy svéd informatikai szakember, Pontus Johnson egy 54 éves biztonsági hibát azonosított a történelem egyik legkorábbi számítógépes rendszerében, az úgynevezett Universal Turing Machine 1967-es változatában.

Johnson felfedezését az ArXiv tudományos tárba is feltöltötte. A kutató, a stockholmi Királyi Műszaki Intézet professzora szerint a hiba lehetővé teszi, hogy tetszőleges programkódot lehessen bevinni a rendszerbe, és ezzel alapjaiban módosítani az eredeti folyamatot. Johnson szerint a probléma kihasználása a mai SQL injekciós támadásokhoz hasonló manővert igényel. (Ez utóbbival egy adatbázisra épülő szoftver működését lehet veszélyeztetni.)

Míg azonban a hasonló fenyegetések napjainkban is komoly kihívást jelentenek, a svéd szakértő által detektált hiba az ártalmatlan fajtából való. Legalábbis abban az értelemben, hogy a ma létező eszközöket nem lehet vele megtámadni, ilyen “munkára” tehát egyáltalán nem alkalmas. Johnson mindenesetre érdekesnek tartja, hogy már a régi idők egyszerűbb rendszereinél is léteztek komoly biztonsági hibák.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!