Sebők János
Sebők János
Tetszett a cikk?

A hét elején a törvényhozás elutasította azt a javaslatot, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 46 millió forintot a költségvetés állja, mert a gyilkosság börtönbe zárt tettesei képtelenek azt kifizetni.

A hétfői ülésnapon a T. Ház elé egy olyan törvénymódosító javaslat is bekerült, amelyet a 2006. október 15-én, Olaszliszkán, a gyermekei szeme láttára meglincselt Szögi Lajos családja kártérítésének érdekében nyújtottak be. Mint ismeretes, az áldozat hozzátartozói által indított perben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság 2010. október 20-án, első fokon 46 millió forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezte a gyilkosság tetteseit. Dr. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró indoklásában elmondta, hogy az áldozat minden családtagjának sohasem múló traumát jelentett a köztiszteletben álló apa elvesztése. A borzalmas gyilkosság után a tanár mindhárom lánya pszichiátriai kezelésre szorult, édesanyja a megrázkódtatástól szívinfarktust kapott, a feleség pedig azóta egyedül gondoskodik a családról. 

Szögi Lajos emlékhely Olaszliszkán
©

A szakértők szerint a gyilkosság idején 6 éves kislány szenvedte el a legsúlyosabb lelki sérülést, ezért a bíró a számára megítélt 10 millió forint nem vagyoni kártérítéshez igazította a család többi tagjának megítélt összegeket: a középső gyermeknek 9, a legidősebbnek 8, az özvegynek 6, a szülőknek 5-5, a nagymamának 3 millió forintot. Kötelezte továbbá az alpereseket a rongálással okozott 388 ezer forint kár megtérítésére, valamint a perköltség, a szakértői költség és az illeték (összesen több mint 1,7 millió forint) megfizetésére is. Ez utóbbi összegeket a börtönben ülőknek 15 napon belül kellett volna megfizetniük.

Csakhogy a 157 évre elítélt nyolc elkövetőnek nem áll módjában sem most, sem később fizetni, mert egyikük nevén sincs már olyan vagyon, amelynek értéke akárcsak megközelítőleg is fedezné a tartozást, amit így csak a rabmunkáért kapott pénzekből lehetne fedezni. Azaz a Szögi-családnak reménye sincs arra, hogy a megítélt összegeket valaha is kézhez kapják. 

Valószínűleg ez az abszurd (s nem egyedi) helyzet motiválhatta az MSZP részéről Ficsor Ádám és Juhász Ferenc képviselőket, akik november 8-án (!) Kövér László házelnöknek benyújtották a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítéséről szóló 2005. évi CXXXV. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslatukat, amit a Jobbik is támogatott (!). A beterjesztésben többek között az áll, hogy „Az áldozatsegítésért felelős miniszter – kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetben (kiemelés tőlem), a 7. §–ban meghatározott kárenyhítés helyett – a kárenyhítésre jogosult áldozat javára jogerősen megítélt, az elkövetőt terhelő kártérítés megfizetését a központi költségvetés terhére átvállalhatja.” 

A beterjesztés hétfőn került az országgyűlés elé, amely azonban 117 igen és 215 nem szavazattal még tárgysorozatba sem vette a módosító javaslatot. Az ellenzéki pártok jelen lévő képviselői támogatták a javaslatot, ám a kormánypárti frakció tagjai – 8 igen és 11 tartózkodó szavazatot leszámítva – nemmel voksoltak. A megdöbbentő állásfoglalással kapcsolatosan az egyik igennel szavazó Fidesz képviselő elmondta, hogy maga is érthetetlennek tartja képviselőtársai döntését, bár hozzátette, hogy a javaslat váratlanul érte őket, nem volt róla szó a frakcióülésen.”

Az eljárás, s annak „megmagyarázása” egyszerre szégyenletes, felháborító és elszomorító.

Érthetetlen, hogy a november 8-án benyújtott módosító javaslat miként érhette váratlanul a fideszes képviselőket? Mi az, hogy nem volt idejük átnézni a törvénytervezetet, talán túl sok az elfoglaltságuk? 

Felfoghatatlan, hogy miként zajlik manapság a törvénykezés a magyar parlamentben, ha a kormánypárti honatyák a frakcióülésen elhangzott eligazítás nélkül képtelenek felelős politikusként viselkedni, szavazni? Miféle képviselők ücsörögnek a parlamentben, ha még ennyi önállóságuk sincs?  Vajon miért szavazott a kormánypárti képviselők többsége – a központi eligazítás illetve a törvénymódosító javaslat ismerete nélkül – csaknem egyöntetűen nemmel a javaslatra?  Csak nem azért, mert az előterjesztés az ellenzéki padsorokból érkezett, s azt két MSZP-s politikus jegyezte? 

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

Vajon miért nem tartotta tárgyalásra érdemesnek Szögi Lajos hozzátartozóinak ügyét a kormányon lévő elit, amely előzőleg többször is személyre szabottan terjesztett be módosító törvényjavaslatokat (és a kétharmados többséggel ezeket a javaslatokat zavartalanul megszavazta)? Hiszen ez a történet, s annak végkimenetele nyilvánvalóan precedens értékű? 

Ennek a döntésnek így nagyon rossz „üzenete” van, nemcsak a potenciális elkövetők (legyenek azok cigány lincselők vagy cigányokra vadászó lövöldözők),  hanem a közvélemény számára is. Ezek a bestiális gyilkosságok, embervadászatok (Olaszliszka mellett említhetjük Besenyszög, Tarnabod, Nyíradony, Tatárszentgyörgy, Tiszalök, Kisléta nevét) a maguk idejében ugyanis országos megdöbbenést váltottak ki, s a tetteket, a tetteseket pártállástól függetlenül elítélő közvélemény azóta sem tért napirendre az események felett, amelyek bármikor megismétlődhetnek, mint arra épp a napokban volt példa Bercelen. 

A Fidesz -KDNP parlamenti többsége folyamatosan arra hivatkozik, hogy a nép akaratából kormányoz, s a nemzeti együttműködés rendszerének keretén belül a nép akaratát hajtja végre. Képviselő urak, vajon a „nép” ezt a cinikus, elutasító döntést, s az ehhez kapcsolódó közömbösséget és nemtörődömséget várta? Aligha. De az ügy talán még nem lefutott. Kérdés, hogy Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak, Semjén Zsoltnak, Farkas Flóriánnak, Navracsics Tibornak vagy másoknak lesz-e tisztessége, lelkiismerete, keresztényi érzülete, hogy a nép akaratát ezen a téren is érvényesítse? 

Vajon lesz-e kurázsi a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjében vagy valamelyik kormánypárti politikusban, hogy a következő plenáris ülésen kiálljon a nyilvánosság elé, s azt mondja, hiba történt a bűncselekményekkel kapcsolatos módosító javaslat szavazásakor, s ezt valahogyan jóvá kell tenni. Csak egyetlen egynek legyen bátorsága, s látva az összetartást, a többi már menni fog…                                                        

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Halálos gázolás Rákosrendezőnél

Halálos gázolás Rákosrendezőnél