A 2001. szeptember 11. után létrehozott amerikai Belbiztonsági Minisztérium a ready.gov (nagyjából: készenlét) webcímen igyekszik felkészíteni a lakosságot egy esetleges nukleáris, kémiai vagy biológiai támadásra: a szakszerű felkészülés része a családon belüli kommunikációs terv kidolgozása és szövetdarabok készenlétbe helyezése a levegőbe került mérgező vegyi anyagok kiszűrésére. Ön tudja, mi a teendő vegyi vagy atomtámadás esetén?

"A terrorista fenyegetés valóságos veszély" - olvasható a Belbiztonsági Minisztérium által készíttetett, www.ready.gov címen futó weblapon, amely tudatja: a minisztérium célja az amerikai lakosság biztonságérzetének növelése. Ennek érdekében a weblap egyebek között családi katasztrófa-túlélő készlet összeállítását javasolja. A három napi élelmen, elsősegély-dobozon és egyéb tárgyakon kívül szigetelőszalag és műanyag fólia beszerzését is tanácsolják: ezekkel lezárhatjuk a nyílászáró szerkezeteket és egy szobát óvóhellyé alakíthatunk át vegyi vagy biológiai támadás esetén. Ajánlatos két külön csomagot összeállítani: az egyik akkor kell, ha saját lakhelyünkön kell megbirkóznunk a támadással, a másik, értelemszerűen kisebb és könnyebb csomag pedig menekülés esetén jön jól. Tanácsos továbbá előre meghatároznunk azokat a helyket, ahol ideiglenesen meg tudunk húzódni baj esetén.
Nem árt szövetet is magunknál tartani: erre akkor lehet szükség, ha valamilyen gyilkos anyag kerül a légtérbe, így lesz mivel eltakarnunk szeretteink száját. "Fejlesszünk ki egy családon belüli kommunikációs tervet!" - szólít fel a weblap, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a hozzátartozóink tőlünk távol tartózkodnak. Persze azt sem lehet kizárni - mutat rá a modern kor kommunikációs eszközeinek esetlegességére a ready.gov -, hogy terrortámadás esetén a telefonhálózat megsérül, így nem tudunk beszélni távoli családtagjainkkal. A weblap részletes információkat közöl a különböző típusú veszélyforrásokról is: megtudhatjuk, mit kell tennünk és hogyan védekezhetünk biológiai, kémiai vagy éppen atomtámadás esetén, s a tájékozódást apró, de informatív képek is segítik.
"A terrorizmust nem tudjuk megállítani. Azt azonban nem hányhatod a szemünkre, hogy nem figyelmeztettünk előre" - ironizál a kormányzati weboldal képeit is felidéző www.terrorready.net weblap, amelyet felirata szerint "a Pánikügyi Minisztérium támogat". A www.idlewords.com a különböző terrortámadások fajtáiról ad szarkasztikus áttekintést, ugyancsak a ready.gov képeit felhasználva.
Az Egyesült Államokban február végén csökkentették a terrorizmus veszélyének súlyosságára figyelmeztető éberségi fokozatot. A Belbiztonsági Minisztérium weblapján (www.dhs.gov) is látható ötös beosztású skálán a narancsszínű kóddal jelzett magas szintű fokozatról a sárgával jelzett emelt szintű fokozatra mérsékelték az éberséget. A narancsszínű fokozat a legnagyobb fenyegetettséget jelentő piros szint alatt van, és február hetedikén vezették be: ezt akkor John Ashcroft igazságügyi miniszter olyan hírszerzési értesülésekkel indokolta, melyek szerint az al-Kaida terrorhálózat amerikaiak elleni merényletekre készül az Egyesült Államokban. A mekkai zarándoklat után fennáll a vegyi, biológiai vagy radiológiai terrortámadás veszélye - állt az indoklásban.
Ön szerint a ready.gov-hoz hasonló weblapok hasznosak, vagy inkább felesleges pánikot keltenek? Ön például tuja, mi a teendő atomtámadás esetén? Hová fordulna információkért Magyarországon?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja