Tetszett a cikk?

Dél-Irakban az amerikai páncélos ék szombat délutánra 200 kilométer mélyen hatolt be a sivatagi körzetbe, a főváros felé tartva. Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták a kulcsfontosságú Násziríja várost, s egyes jelentések szerint Bászra is a kezükre került.

Bagdad ellen már nappal is légitámadásokat intéztek a szövetségesek szombaton, az Irak elleni háború harmadik napján. Legalább két találat érte Szaddám Huszein iraki elnök egyik központi palotáját, s további robbanások is hallatszottak Bagdadban.
Az előrenyomuló amerikai erők elfoglaltak két kulcsfontosságú repülőteret, a H-2 és a H-3 kódnéven - egykori, mára már elhagyott olajlelőhelyek elnevezése szerint - jelölt bázisokat Bagdadtól 220, illetve 270 kilométerre nyugatra. A két repülőtér a jordániai-iraki autóút közelében fekszik, s a szövetséges erők innen új frontot nyithatnak Bagdad elleni offenzívájukhoz.
Dél-Irakban az amerikai páncélos ék 200 kilométer mélyen hatolt be már a sivatagi körzetbe, a főváros felé tartva. Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták Násziríja dél-iraki várost és a tőle kissé nyugatra fekvő Eufrátesz-hidat. Bászra, a második legnagyobb iraki város a BBC jelentése szerint ugyancsak a szövetségesek kezébe került, miután a települést kiürítette az iraki reguláris hadsereg.
A dél-iraki olajkutak közül legalább féltucatnyi lángokban áll, de több olajkút és olajterminál felrobbantását megakadályozták az előrenyomuló szövetségi erők. Umm-Kaszrban ugyanakkor a kétnapos harcok után is változatlanul vannak ellenállási gócpontok, a város körzetében tűz alá került külföldi újságírók egy csoportja, s kuvaiti források szerint öten közülük megsebesültek. Amerikai állítás szerint a szövetséges erők 400-450 foglyot ejtettek a stratégiai fontosságú kikötővárosért vívott harcokban. Bagdadban erről nem tettek említést, viszont az iraki tv negyven amerikai és brit katona foglyul ejtéséről számolt be, nem részletezve, hol és mikor történt ez az akció.
Észak-Irakban manőverező robotrepülőgépekkel támadták az al-Kaida terrorszervezettel Washington által kapcsolatba hozott Anszár al-Iszlámi szélsőséges muszlim csoport állásait - jelentette a Reuters hírügynökség. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Kuvaitvárosból keltezett szombati összefoglalója szerint szertefoszlani látszanak az Irak-ellenes koalíciónak az ellenség tömeges kapitulációjába, az ellenállás elhalásába vetett reményei. Bászránál az irakiak még keményen ellenállnak, annak ellenére, hogy állítólag 15 T-55-ös páncélost vesztettek. Független források nem erősítették meg Umm-Kaszr amerikai bevételét sem, a szövetségesek csak az északi elővárosokat tudták bevenni, a város nagyobbik része változatlanul a védők ellenőrzése alatt van. Amerikai források szerint az iraki katonák polgári ruhát öltve, gerillaháborút folytatnak, s kemény utcai harcokra lesz szükség, ugyanis a stratégiai fontosságú kikötővárost mindenképpen ellenőrzésük alá akarják vonni a szövetségesek, azt a csapatok nem fogják kikerülni.
Négy amerikai katona vesztette életét szombaton Irak középső részén - közölte a brit Sky TV egyik riportere. A négy felderítő a konvoj élén haladt két Humvee dzsippel, amikor gépkocsijaikat egy rajtaütés során gránátok találták el, s mindkét jármű utasai meghaltak. Egy másik brit hírtévé, az ITN azt közölte szombaton, hogy négyfős stábjának három tagja eltűnt, miután tűz alá kerültek a dél-iraki Iman Anaszban, két járművel Bászra felé tartva. "A stáb egyik tagja, Daniel Demoustier megsérült, de sikerült biztonságos helyre jutnia. Nem láthatta, mi történt kollégáival... Egyelőre nincs hír hollétükről" - idézte a Reuters hírügynökség az ITN közleményét, amely szerint az adott időben brit és iraki haderők voltak a térségben. Egy ausztrál újságíró is életét vesztette szombaton az iraki Kurdisztánban, miután felrobbant egy autóba rejtett pokolgép - közölték tudósítók és szemtanúk. Három kurd harcos és egy másik újságíró megsérült a detonációban, amely egy ellenőrzőpontnál történt Hormal falu határában. Az újságírók arra vártak, hogy bejuthassanak a faluba, amikor egy taxi állt le mögöttük, sofőrje kiugrott és elfutott, a jármű pedig felrobbant. E településen volt az egyik kurd muzulmán radikális szervezet központja, amelyet amerikai cirkálórakéták szombat reggel leromboltak - utal rá az AFP, hozzátéve, hogy a Komala Iszlámi Kurdisztán (KIK) szervezet elleni szombat reggeli amerikai bombázásnak legkevesebb 45 halálos áldozata volt kurd vezetők és a környékről menekülő lakosok szerint. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!