Dél-Irakban az amerikai páncélos ék szombat délutánra 200 kilométer mélyen hatolt be a sivatagi körzetbe, a főváros felé tartva. Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták a kulcsfontosságú Násziríja várost, s egyes jelentések szerint Bászra is a kezükre került.

Bagdad ellen már nappal is légitámadásokat intéztek a szövetségesek szombaton, az Irak elleni háború harmadik napján. Legalább két találat érte Szaddám Huszein iraki elnök egyik központi palotáját, s további robbanások is hallatszottak Bagdadban.
Az előrenyomuló amerikai erők elfoglaltak két kulcsfontosságú repülőteret, a H-2 és a H-3 kódnéven - egykori, mára már elhagyott olajlelőhelyek elnevezése szerint - jelölt bázisokat Bagdadtól 220, illetve 270 kilométerre nyugatra. A két repülőtér a jordániai-iraki autóút közelében fekszik, s a szövetséges erők innen új frontot nyithatnak Bagdad elleni offenzívájukhoz.
Dél-Irakban az amerikai páncélos ék 200 kilométer mélyen hatolt be már a sivatagi körzetbe, a főváros felé tartva. Az amerikaiak vezette erők szombaton délután elfoglalták Násziríja dél-iraki várost és a tőle kissé nyugatra fekvő Eufrátesz-hidat. Bászra, a második legnagyobb iraki város a BBC jelentése szerint ugyancsak a szövetségesek kezébe került, miután a települést kiürítette az iraki reguláris hadsereg.
A dél-iraki olajkutak közül legalább féltucatnyi lángokban áll, de több olajkút és olajterminál felrobbantását megakadályozták az előrenyomuló szövetségi erők. Umm-Kaszrban ugyanakkor a kétnapos harcok után is változatlanul vannak ellenállási gócpontok, a város körzetében tűz alá került külföldi újságírók egy csoportja, s kuvaiti források szerint öten közülük megsebesültek. Amerikai állítás szerint a szövetséges erők 400-450 foglyot ejtettek a stratégiai fontosságú kikötővárosért vívott harcokban. Bagdadban erről nem tettek említést, viszont az iraki tv negyven amerikai és brit katona foglyul ejtéséről számolt be, nem részletezve, hol és mikor történt ez az akció.
Észak-Irakban manőverező robotrepülőgépekkel támadták az al-Kaida terrorszervezettel Washington által kapcsolatba hozott Anszár al-Iszlámi szélsőséges muszlim csoport állásait - jelentette a Reuters hírügynökség. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Kuvaitvárosból keltezett szombati összefoglalója szerint szertefoszlani látszanak az Irak-ellenes koalíciónak az ellenség tömeges kapitulációjába, az ellenállás elhalásába vetett reményei. Bászránál az irakiak még keményen ellenállnak, annak ellenére, hogy állítólag 15 T-55-ös páncélost vesztettek. Független források nem erősítették meg Umm-Kaszr amerikai bevételét sem, a szövetségesek csak az északi elővárosokat tudták bevenni, a város nagyobbik része változatlanul a védők ellenőrzése alatt van. Amerikai források szerint az iraki katonák polgári ruhát öltve, gerillaháborút folytatnak, s kemény utcai harcokra lesz szükség, ugyanis a stratégiai fontosságú kikötővárost mindenképpen ellenőrzésük alá akarják vonni a szövetségesek, azt a csapatok nem fogják kikerülni.
Négy amerikai katona vesztette életét szombaton Irak középső részén - közölte a brit Sky TV egyik riportere. A négy felderítő a konvoj élén haladt két Humvee dzsippel, amikor gépkocsijaikat egy rajtaütés során gránátok találták el, s mindkét jármű utasai meghaltak. Egy másik brit hírtévé, az ITN azt közölte szombaton, hogy négyfős stábjának három tagja eltűnt, miután tűz alá kerültek a dél-iraki Iman Anaszban, két járművel Bászra felé tartva. "A stáb egyik tagja, Daniel Demoustier megsérült, de sikerült biztonságos helyre jutnia. Nem láthatta, mi történt kollégáival... Egyelőre nincs hír hollétükről" - idézte a Reuters hírügynökség az ITN közleményét, amely szerint az adott időben brit és iraki haderők voltak a térségben. Egy ausztrál újságíró is életét vesztette szombaton az iraki Kurdisztánban, miután felrobbant egy autóba rejtett pokolgép - közölték tudósítók és szemtanúk. Három kurd harcos és egy másik újságíró megsérült a detonációban, amely egy ellenőrzőpontnál történt Hormal falu határában. Az újságírók arra vártak, hogy bejuthassanak a faluba, amikor egy taxi állt le mögöttük, sofőrje kiugrott és elfutott, a jármű pedig felrobbant. E településen volt az egyik kurd muzulmán radikális szervezet központja, amelyet amerikai cirkálórakéták szombat reggel leromboltak - utal rá az AFP, hozzátéve, hogy a Komala Iszlámi Kurdisztán (KIK) szervezet elleni szombat reggeli amerikai bombázásnak legkevesebb 45 halálos áldozata volt kurd vezetők és a környékről menekülő lakosok szerint. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt