Több tízezer ember vett részt azokon az iraki háború elleni tüntetéseken, melyeket a muzulmán vallású országokban tartottak. New Yorkban tüntetők egy csoportja a város legforgalmasabb utcájának forgalmát bénította meg egy időre. Magyarországon a Civilek a Békéért mozgalom újabb tüntetésre készül.

Mintegy 30 ezer ember vett részt azon a közös imán, amelyet az indonéziai Kelet-Jáván tartottak az Irak elleni háború befejezéséért. A háború kezdete óta a kelet-jávai volt a legjelentősebb háborúellenes indonéziai tömeggyűlés. A tüntetők zöme a legnagyobb indonéziai muzulmán szervezet, a Nadhlatul Ulama támogatója. A jakartai amerikai nagykövetség előtt néhány száz diák elégetett több amerikai zászlót.
A terrorizmus elleni harcban Washingtonnal szövetséges jemeni kormány segítségével szervezték azt a háborúellenes szanaai tüntetést is, amelyen több tízezren, a szervezők szerint körülbelül százezren vettek részt. A nagy számú rendőrrel körülvett tömeg többek között követelte a szanaai amerikai nagykövetség bezárását, és egymást buzdították arra, hogy "induljanak szent háborúba az iraki nép védelmében".
Több ezer palesztin tüntetett a háború ellen a Jordán folyó nyugati partján és a Gázai övezetben is. A ciszjordániai Túl-Karm városban csaknem négyezer ember vonult az utcákra Szaddám Huszein iraki elnök képét és iraki zászlókat magasba tartva. A tüntetők felszólították az iraki elnököt, hogy intézzen vegyi támadást Tel-Aviv ellen.
Rendőri védelem alá helyezték az amerikai gyorséttermeket csütörtökön Pakisztánban, miután fenyegető tömeg vett körül egy Kentucky Fried Chicken éttermet Multan városban. Egy radikális iszlám párt az amerikai áruk mellőzésére szólította fel a lakosságot. A szaúd-arábiai legfőbb ulématanács az Irak elleni háború azonnali befejezését követelte.
Az iraki háború ellen tüntetők egy csoportja csütörtökön New Yorkban megbénította Manhattan egyik legfontosabb észak-déli irányú útvonala, az Ötödik sugárút forgalmát. A polgári engedetlenség jegyében mintegy 100 tüntető feküdt végig az úttesten a reggeli csúcsforgalomban. A tiltakozóknál jóval nagyobb számban kivonult rendőrség egyenként őrizetbe vette a tüntetőket, megbilincselték, majd rendőrkocsikba ültették őket. A tiltakozó akció nagy nézőközönséget vonzott.
Budapesten a még a háború kitörése előtt több tízezer embert mozgósító Civilek a Békéért mozgalom szombatra tervezi következő békedemonstrációját. Benyik Mátyás, a mozgalom sajtócsoportjának vezetője elmondta: a Vörösmarty térről induló demonstrálók a Kossuth térre vonulnak a brit és az amerikai nagykövetség érintésével, ahol háborúellenes petíciót kívánnak átadni a testületek tépviselőinek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film