Tetszett a cikk?

Több tízezer ember vett részt azokon az iraki háború elleni tüntetéseken, melyeket a muzulmán vallású országokban tartottak. New Yorkban tüntetők egy csoportja a város legforgalmasabb utcájának forgalmát bénította meg egy időre. Magyarországon a Civilek a Békéért mozgalom újabb tüntetésre készül.

Mintegy 30 ezer ember vett részt azon a közös imán, amelyet az indonéziai Kelet-Jáván tartottak az Irak elleni háború befejezéséért. A háború kezdete óta a kelet-jávai volt a legjelentősebb háborúellenes indonéziai tömeggyűlés. A tüntetők zöme a legnagyobb indonéziai muzulmán szervezet, a Nadhlatul Ulama támogatója. A jakartai amerikai nagykövetség előtt néhány száz diák elégetett több amerikai zászlót.
A terrorizmus elleni harcban Washingtonnal szövetséges jemeni kormány segítségével szervezték azt a háborúellenes szanaai tüntetést is, amelyen több tízezren, a szervezők szerint körülbelül százezren vettek részt. A nagy számú rendőrrel körülvett tömeg többek között követelte a szanaai amerikai nagykövetség bezárását, és egymást buzdították arra, hogy "induljanak szent háborúba az iraki nép védelmében".
Több ezer palesztin tüntetett a háború ellen a Jordán folyó nyugati partján és a Gázai övezetben is. A ciszjordániai Túl-Karm városban csaknem négyezer ember vonult az utcákra Szaddám Huszein iraki elnök képét és iraki zászlókat magasba tartva. A tüntetők felszólították az iraki elnököt, hogy intézzen vegyi támadást Tel-Aviv ellen.
Rendőri védelem alá helyezték az amerikai gyorséttermeket csütörtökön Pakisztánban, miután fenyegető tömeg vett körül egy Kentucky Fried Chicken éttermet Multan városban. Egy radikális iszlám párt az amerikai áruk mellőzésére szólította fel a lakosságot. A szaúd-arábiai legfőbb ulématanács az Irak elleni háború azonnali befejezését követelte.
Az iraki háború ellen tüntetők egy csoportja csütörtökön New Yorkban megbénította Manhattan egyik legfontosabb észak-déli irányú útvonala, az Ötödik sugárút forgalmát. A polgári engedetlenség jegyében mintegy 100 tüntető feküdt végig az úttesten a reggeli csúcsforgalomban. A tiltakozóknál jóval nagyobb számban kivonult rendőrség egyenként őrizetbe vette a tüntetőket, megbilincselték, majd rendőrkocsikba ültették őket. A tiltakozó akció nagy nézőközönséget vonzott.
Budapesten a még a háború kitörése előtt több tízezer embert mozgósító Civilek a Békéért mozgalom szombatra tervezi következő békedemonstrációját. Benyik Mátyás, a mozgalom sajtócsoportjának vezetője elmondta: a Vörösmarty térről induló demonstrálók a Kossuth térre vonulnak a brit és az amerikai nagykövetség érintésével, ahol háborúellenes petíciót kívánnak átadni a testületek tépviselőinek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!