Tetszett a cikk?

Önként feladta magát a szerb hatóságoknak az 1991-es vukovári vérengzéssel vádolt három volt jugoszláv katonatiszt egyike, Miroszlav Radics.

A hágai Nemzetközi Törvényszék azért tartja felelősnek a jugoszláv hadsereg három volt katonatisztjét - Radicson kívül Veszelin Sljivancsanint és Mile Mrksicset -, mert 1991 őszén, az ostromlott Vukovár eleste után a város melletti Ovcara mezőgazdasági telepen kivégeztek több mint 200, többségében horvát nemzetiségű személyt, akik a vukovári kórházban rekedtek a harcok idején. Mrksics már egy évvel ezelőtt önként feladta magát. A vukovári trojka tisztjei közül már csak Sljivancsanin van szökésben, aki a város környékén harcoló alakulatnak volt a parancsnoka.
Radics önkéntes jelentkezése kapcsolatba hozható azzal, hogy a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása után indított rendőrségi hajtóvadászatban - Belgrád szerint - elfogták azokat a személyeket, akik gyaníthatóan ténylegesen felelősek a vukovári vérengzésért. Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter kedden jelentette be, hogy a mészárlásért nem a jugoszláv hadsereg tisztjeit terheli a felelősség, ahogyan Hágában gondolják, hanem a helyi területvédelmi egységek parancsnokait. Ovcara ugyanis - mondta - a történtek idején nem volt a katonaság ellenőrzése alatt. Mihajlovics felszólította Sljivancsanint és Radicsot, hogy önként adja fel magát a hatóságoknak, s a szerb kormány megszervezi védelmüket Hágában.
Az 1991-es vérengzés tisztázása sürgető feladat Szerbia számára. Washington a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Belgrád június közepéig nem adja ki Hágának a legkeresettebb hágai vádlottakat, közöttük a vukovári trojka tisztjeit, akkor elesik pénzügyi támogatásától. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!