Tetszett a cikk?

Megjelentek az első repedések a Kelly-ügy miatt súlyos hitelességi válságba sodródott BBC eddig összetartó felső vezetésén, amelynek egyik tagja a kormányzótanács vésztanácskozásának összehívását követeli - írta a keddi The Times. A napilap értesülése szerint a rádió vezetése megvonta az ügyben érintett riporter mikrofonengedélyét.

A vezető londoni napilapnak a kormányzótanács név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta: a vésztanácskozáson ki kell deríteni, hogy a testület birtokában volt-e minden szükséges ténynek, mielőtt július 6-án a kormány ellenében kiállt a BBC rádió katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan mellett.
Gilligan évtizedek óta példátlan háborúskodást robbantott ki a kormány és a brit közrádió között azzal a május végi tudósításával, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, tavaly közzétett hírszerzési dossziét a kormány vezető szóvivőjének követelésére - a fegyveres beavatkozás támogatottságának erősítése végett - az azóta elhíresült kifejezéssel élve "szexisebbé" tették.
A BBC a hét végén, hosszas ködösítés és cáfolatok után elismerte, hogy az információ forrása David Kelly, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója volt. A Richard Sambrook hírigazgató által felolvasott nyilatkozat azonban több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, korábban ugyanis a BBC rendre azt állította, hogy a felhasznált értesülés "magas rangú hírszerzési illetékestől" eredt. David Kelly azonban soha nem dolgozott a brit hírszerzésnek.
Az ügyet még kínosabbá teszi, hogy a kormányzótanács a kormánnyal vívott csata csúcspontján, július 6-án kiadott nyilatkozatában leszögezte: a BBC újságírói támaszkodhatnak egyetlen forrásra kivételes esetekben, amikor például ez a forrás egy vezető hírszerzési illetékes. Ezt válasznak szánták a kormány azon érvelésére, hogy a BBC egyetlen "ellenőrizetlen" forrást idézve közölt a kormányra súlyos kihatásokkal járó értesülést a hírszerzési anyagok kezelési módjáról.
Kelly professzor a bizottság előtt maga is cáfolta, hogy tőle származtak volna a májusban elhangzott Gilligan-tudósítás fő elemei. Kijelentette: nem ő mondta például azt sem Gilligannek, hogy a tavalyi hírszerzési dossziéba Alastair Campbell kormányszóvivő követelésére vették bele az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben tartásáról szóló elemet. Mindez felvetette azt a mind többször elhangzó kérdést is, hogy a BBC rádió vezető katonapolitikai tudósítója mennyire pontosan idézte a forrást.
A keddi The Times értesülése szerint a Kelly-öngyilkosság ügyében bejelentett jogi vizsgálat idejére megvonták Gilligan mikrofonengedélyét, jóllehet hivatalosan nem függesztették fel állásából a riportert.
A brit The Independent napilap információi szerint Tony Blair hivatala nyomására hozta nyilvánosságra David Kelly nevét a brit védelmi minisztérium, amely eredetileg biztosítani kívánta a munkatársának járó védelmet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette