Megjelentek az első repedések a Kelly-ügy miatt súlyos hitelességi válságba sodródott BBC eddig összetartó felső vezetésén, amelynek egyik tagja a kormányzótanács vésztanácskozásának összehívását követeli - írta a keddi The Times. A napilap értesülése szerint a rádió vezetése megvonta az ügyben érintett riporter mikrofonengedélyét.

A vezető londoni napilapnak a kormányzótanács név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta: a vésztanácskozáson ki kell deríteni, hogy a testület birtokában volt-e minden szükséges ténynek, mielőtt július 6-án a kormány ellenében kiállt a BBC rádió katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan mellett.
Gilligan évtizedek óta példátlan háborúskodást robbantott ki a kormány és a brit közrádió között azzal a május végi tudósításával, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, tavaly közzétett hírszerzési dossziét a kormány vezető szóvivőjének követelésére - a fegyveres beavatkozás támogatottságának erősítése végett - az azóta elhíresült kifejezéssel élve "szexisebbé" tették.
A BBC a hét végén, hosszas ködösítés és cáfolatok után elismerte, hogy az információ forrása David Kelly, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója volt. A Richard Sambrook hírigazgató által felolvasott nyilatkozat azonban több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, korábban ugyanis a BBC rendre azt állította, hogy a felhasznált értesülés "magas rangú hírszerzési illetékestől" eredt. David Kelly azonban soha nem dolgozott a brit hírszerzésnek.
Az ügyet még kínosabbá teszi, hogy a kormányzótanács a kormánnyal vívott csata csúcspontján, július 6-án kiadott nyilatkozatában leszögezte: a BBC újságírói támaszkodhatnak egyetlen forrásra kivételes esetekben, amikor például ez a forrás egy vezető hírszerzési illetékes. Ezt válasznak szánták a kormány azon érvelésére, hogy a BBC egyetlen "ellenőrizetlen" forrást idézve közölt a kormányra súlyos kihatásokkal járó értesülést a hírszerzési anyagok kezelési módjáról.
Kelly professzor a bizottság előtt maga is cáfolta, hogy tőle származtak volna a májusban elhangzott Gilligan-tudósítás fő elemei. Kijelentette: nem ő mondta például azt sem Gilligannek, hogy a tavalyi hírszerzési dossziéba Alastair Campbell kormányszóvivő követelésére vették bele az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben tartásáról szóló elemet. Mindez felvetette azt a mind többször elhangzó kérdést is, hogy a BBC rádió vezető katonapolitikai tudósítója mennyire pontosan idézte a forrást.
A keddi The Times értesülése szerint a Kelly-öngyilkosság ügyében bejelentett jogi vizsgálat idejére megvonták Gilligan mikrofonengedélyét, jóllehet hivatalosan nem függesztették fel állásából a riportert.
A brit The Independent napilap információi szerint Tony Blair hivatala nyomására hozta nyilvánosságra David Kelly nevét a brit védelmi minisztérium, amely eredetileg biztosítani kívánta a munkatársának járó védelmet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját