Tetszett a cikk?

Az amerikai hatóságok kissé szégyenlősen beszélnek arról, hogy a Szaddám Huszein fiai elleni likvidálási akciónak ártatlan áldozata is volt: Kuszaj 14 éves gyermeke. Pedig a gyermekek nem felelnek szüleik bűneiért, s az sem törvényszerű, hogy a diktátorcsemeték apjuk nyomába lépnek. Olykor még szembe is fordulnak velük.

"Azt akarjuk, hogy a Pepsi-Cola és a Coca-Cola meghonosodjon Líbiában" – nyilatkozta nemrég a CNN hírtelevíziónak Szaif Al-Iszlam Khadafi, Moamer Khadafi líbiai elnök legidősebb fia. Annak az elnöknek a gyermeke, akit az Egyesült Államok a nyolcvanas években - tömegpusztító fegyverek beszerzésével és példa nélküli diktatórikus módszerekkel vádolva – az akkori idők Szaddám Huszeinjeként tartott számon. Csakhogy Szaif Al-Iszlam Khadafinak ma esélye sem lenne "kólabarátként" nyilatkozni, ha az amerikaiak annak idején sikerrel likvidálják az észak-afrikai ország diktátorát és csemetéit.
Nem törvényszerű ugyanis, hogy a diktátor utódai felnőttként a szülők által képviselt értékeket vallják magukénak. Egyik legjobb példája ennek Fidel Castro kubai elnök lánya, a dél-amerikai országból tíz éve kereket oldott Alina Fernandez, aki ma már a diktátor egyik legszenvedélyesebb bírálója. Mi több, miközben az amerikai kongresszus néhány képviselője már arra buzdítja az amerikaiakat, hogy Kubában költsék el dollárjaikat, s számtalan amerikai cég létesít kereskedelmi kapcsolatot - az ellenzéki politikusokat előszeretettel börtönbe záró és az emberi jogokat sajátosan értelmező - Castróval, a diktátor lánya – mint ahogy az a Court Tv-nek áprilisban adott online interjújából kiderül – ugyanolyan embargót követel szülőföldje ellen, mint amilyent az ENSZ Irakban alkalmazott. Fernandeznek egyébként meggyőződése, hogy családjából többen nem értenek egyet apjával, és megváltoztatnák a rendszert, mihelyt hatalomra kerülnének.
Igaz, nem minden diktátorcsemete képes a "megvilágosodásra". A polgárháborúba sodródott Libéria elnökének, Charles Taylornak a fia például sohasem szalasztaná el a lehetőséget, hogy visszaéljen felmenőjének hatalmával. Chuckie Taylor egy évvel ezelőtt fejbe lőtte a Libériai Nemzeti Rendőrség egyik tagját, Fitzgerald Vimplet közlekedési rendőrt, előzőleg pedig – a rossz nyelvek szerint – halálra verette saját sofőrjét, Isaac Gonót. Egyik ügyben sem indult ellene eljárás. Apja balesetnek minősítette Vimplet halálát, de a rendőr holttestét nem adták ki a hozzátartozóknak, nehogy kiderüljön, mi történt valójában.
Chuckie Taylorhoz hasonló, bár enyhébb eszközöket vet be Gulnora Karimov, Üzbegisztán első emberének, Iszlam Karimovnak a lánya, aki az amerikai New Jersey-ben élő ex-férjét tartja sakkban: az üzletemberként ismert Manszur Makszudi a bírósági döntés ellenére sem tudja felkeresni az Üzbegisztánban élő 9 éves fiúgyermekét és 4 éves kislányát, mert azt állítja, ha az ország területére lépne, apósa azonnal letartóztatná és börtönbe záratná.
De egy 14 éves gyermek nem hasonlítható sem a velejéig romlott Chuckie Taylorhoz, sem Karimov lányához, akik felnőtt emberként – Szaddám fiaihoz hasonlóan – már igenis felelnek a tetteikért. S ha már felelősség: az amerikai tömegtájékoztatás is felelhetne az objektív hírszolgáltatásért. Még akkor is, ha egy szénné égett gyermekről szóló hír netán ünneprontó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Figyelmeztetnek a szakemberek: óvatosan otthon a pulzoximéterekkel

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint