Befejeződtek pénteken Pekingben az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások, anélkül, hogy a résztvevőknek sikerült volna előrelépni a válság megoldásában. A dél-koreai küldöttség vezetője azonban máris bejelentette: a tárgyalásokat folytatják. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint Észak-Korea "nukleáris zsarolást" folytat, ezért nem megbízható partner.

A találkozón Kína, Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán képviselője kifejtette álláspontját az észak-koreai atomprogramot illetően, és javaslatokat terjesztett elő a konfliktus megoldására. Li Szu Hjuk dél-koreai külügyminiszter-helyettes szerint a felek megállapodtak abban, hogy konzultációkat folytatnak az új forduló helyszínéről és időpontjáról. Ugyanakkor Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes már csütörtökön arról beszélt, hogy "két hónapon belül" ismét Pekingben találkoznak az érintettek. A dél-koreai küldöttségvezető szerint a felek egyetértettek abban, hogy az észak-koreai nukleáris válságot békés eszközökkel kell megoldani és figyelembe kell venni Észak-Korea biztonsági igényeit is.
Kim Jong Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökségnek pénteken megismételte Phenjan Pekingben előterjesztett feltételeit, amelyekért cserébe lemondana nukleáris elrettentő erejének kifejlesztéséről. Észak-Korea azt kívánja, hogy az Egyesült Államok újítsa fel olajszállításait, írjanak alá megnemtámadási szerződést, tegyék lehetővé a nukleáris erőművek építésének befejezését, és létesítsenek Észak-Koreával diplomáciai kapcsolatokat. Ha ezeket a feltételeket Washington teljesíti, Phenjan lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek ellenőrzését, és leállítja rakétaexportját.
Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint Észak-Korea "nukleáris zsarolást" folytat, ezért nem megbízható partner. El-Baradei pénteken a brit BBC televíziónak elmondta, hogy a megbízhatatlanság ellenére a NAÜ hajlandó együttműködni Phenjannal. El-Baradei úgy vélekedett, hogy a világon jelenleg Észak-Korea jelenti a legnagyobb nukleáris fenyegetést.
Észak-Korea tavaly kiutasította az ENSZ nukleáris ellenőreit, kilépett az atomsorompó-szerződésből, és Phenjantól északra újraindított egy reaktort. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint Észak-Korea arra készül, hogy hivatalosan bejelentse: rendelkezik atomfegyverrel és nukleáris kísérletet fog végrehajtani. Az Egyesült Államok már régóta úgy tartja, hogy Észak-Koreának legalább egy vagy két atomfegyvere van és hónapok alatt ötre vagy hatra tehet szert. George W. Bush kormánya szerint Észak-Korea már 2002 októberében Phenjanban bevallotta atomfegyverprogramja létezését. A Bush-kormányzatnak az okozza a legnagyobb gondot, hogy Észak-Korea képes lesz atomfegyverek vagy az ahhoz szükséges technológia exportálására, esetleg fegyverkezési versenyt robbant ki. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Visszavonul Edita Gruberová

Visszavonul Edita Gruberová

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra

Pápalátogatás Csíksomlyón: akár 400 ezer forintot is lehet nyerni utazási támogatásra