Tetszett a cikk?

Befejeződtek pénteken Pekingben az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások, anélkül, hogy a résztvevőknek sikerült volna előrelépni a válság megoldásában. A dél-koreai küldöttség vezetője azonban máris bejelentette: a tárgyalásokat folytatják. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint Észak-Korea "nukleáris zsarolást" folytat, ezért nem megbízható partner.

A találkozón Kína, Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán képviselője kifejtette álláspontját az észak-koreai atomprogramot illetően, és javaslatokat terjesztett elő a konfliktus megoldására. Li Szu Hjuk dél-koreai külügyminiszter-helyettes szerint a felek megállapodtak abban, hogy konzultációkat folytatnak az új forduló helyszínéről és időpontjáról. Ugyanakkor Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes már csütörtökön arról beszélt, hogy "két hónapon belül" ismét Pekingben találkoznak az érintettek. A dél-koreai küldöttségvezető szerint a felek egyetértettek abban, hogy az észak-koreai nukleáris válságot békés eszközökkel kell megoldani és figyelembe kell venni Észak-Korea biztonsági igényeit is.
Kim Jong Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökségnek pénteken megismételte Phenjan Pekingben előterjesztett feltételeit, amelyekért cserébe lemondana nukleáris elrettentő erejének kifejlesztéséről. Észak-Korea azt kívánja, hogy az Egyesült Államok újítsa fel olajszállításait, írjanak alá megnemtámadási szerződést, tegyék lehetővé a nukleáris erőművek építésének befejezését, és létesítsenek Észak-Koreával diplomáciai kapcsolatokat. Ha ezeket a feltételeket Washington teljesíti, Phenjan lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek ellenőrzését, és leállítja rakétaexportját.
Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint Észak-Korea "nukleáris zsarolást" folytat, ezért nem megbízható partner. El-Baradei pénteken a brit BBC televíziónak elmondta, hogy a megbízhatatlanság ellenére a NAÜ hajlandó együttműködni Phenjannal. El-Baradei úgy vélekedett, hogy a világon jelenleg Észak-Korea jelenti a legnagyobb nukleáris fenyegetést.
Észak-Korea tavaly kiutasította az ENSZ nukleáris ellenőreit, kilépett az atomsorompó-szerződésből, és Phenjantól északra újraindított egy reaktort. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint Észak-Korea arra készül, hogy hivatalosan bejelentse: rendelkezik atomfegyverrel és nukleáris kísérletet fog végrehajtani. Az Egyesült Államok már régóta úgy tartja, hogy Észak-Koreának legalább egy vagy két atomfegyvere van és hónapok alatt ötre vagy hatra tehet szert. George W. Bush kormánya szerint Észak-Korea már 2002 októberében Phenjanban bevallotta atomfegyverprogramja létezését. A Bush-kormányzatnak az okozza a legnagyobb gondot, hogy Észak-Korea képes lesz atomfegyverek vagy az ahhoz szükséges technológia exportálására, esetleg fegyverkezési versenyt robbant ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas verte át az unokázós csalókat Budapesten

Nyugdíjas verte át az unokázós csalókat Budapesten

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam

Másként alakulhatott ki a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk

Másként alakulhatott ki a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk