Tetszett a cikk?

Az izraeli kormány úgy döntött, elmozdítja Arafatot. A jegyzetíró szerint igaza van, bár ezzel talán ismét hőssé emeli a palesztin vezért.

A világ felhördült a hírre, hogy Izrael kormányának biztonsági kabinetje úgy döntött: elmozdítja Jasszer Arafat palesztin elnököt. Pedig a döntés logikus. Arafatot Amerika és Izrael egyaránt a palesztinok és izraeliek közötti béke akadályának tekinti, nem véletlenül. Arafat nem békét akar, hanem fenntartható zűrzavart, amelyben az ő kezében van a helyzet kulcsa, a hatalom, az érte őrjöngô tömeg. Ellensége a világos, racionális politikai megállapodás, de lételeme a viszolyogtató rafinéria: látszólag engedményt tesz, majd a döntő mozzanatokban megbénítja az ördögi körbôl kivezető lépéseket, felültetett népének dühét teátrális demagógiával irányítva gyűlölt ellenségére, Izraelre.
Ezt csinálja negyven éve, és a világ még mindig úgy tesz, mintha hinne neki. Vagy ha nem, fél tőle: attól tart, ha szembeszáll vele, végképp elszabadul a pokol a Közel-Keleten. Mahmúd Abbász nemrégiben lemondott palesztin miniszterelnök, a nagy reménység kísérlete kizárólagosan Arafaton bukott meg (ahogy 2000-ben a Camp David-i tárgyalások is, melyekre az Izraelt képviselô Ehud Barak miniszterelnök a palesztin követelések 95 százalékát teljesítő javaslatcsomaggal érkezett). Azzal, hogy Arafat nem volt hajlandó átengedni a palesztin biztonsági erők fölötti ellenőrzést Abbásznak, lehetetlenné tette, hogy az teljesítse a legfőbb és legjogosabb izraeli követelést, a palesztin terrorszervezetek leszerelését és megbénítását. Ismét a régi recept: ha a helyzet épp úgy kívánja, tegyünk úgy, mintha teljesítenénk valamit, a háttérben azonban érjük el ennek ellenkezőjét, majd amikor a helyzet már kellően kétségbeejtő és zavaros, a felek végleg kimerültek, s biztosak lehetünk abban, hogy minden úgy folytatódik, ahogy eddig, lépjünk újra színre a megoldás atyjaként, esetleg, mint ezúttal, hős mártírként.
Ariel Saron és kormánya joggal gondolhatja, hogy amíg nem számíthat a terror megfékezésére, magának kell minden lehetségest megtennie az öngyilkos merényletek megelőzésére. S bár a hajtóvadászat az esztelen tömeggyilkosságok kiagyalói és megszervezői ellen többé-kevésbé eredményesnek mondható, a Jediot Ahronot címû izraeli lapban közzétett legutóbbi felmérés szerint az izraeliek 66 százaléka véli úgy, hogy kormányfőjük nem tesz eleget a terror megfékezéséért. Ez is közrejátszhatott abban, hogy Saron kormánya elszánta magát e lépésre, bármilyen kevéssé konkrétan fogalmazott is, hiszen nem közölte, miben állna és mikor történne meg a palesztin elnök "elmozdítása".
Pedig meglehet, az elégedetlenek nem a közvetlen katonai fellépés elégtelenségére gondolnak, hanem arra, amire csak az izraeli belpolitika szövevényes összefüggései kínálhatnak magyarázatot: hogy Saron hagyja és támogatja, vagy csak ímmel-ámmal akadályozná a palesztin területeken létesülő zsidó telepek építését. Ez – szemben a szintén kétélű fegyvernek számító katonai akciókkal – indokolhatatlan, s éppúgy olaj a palesztinok dühének tüzére, ahogy minden egyes civil sérült és áldozat a Hamász és egyéb gyilokszervezetek különféle vezetőinek likvidálásakor. És nem kizárt, hogy Saron e legutóbbi lépéssel rajtaveszt: hőst csinál Arafatból, s elveszti a mindig a kiegyensúlyozottság látszatára törekvô nemzetközi papucsdiplomácia támogatását.
Csakhogy e pillanatnyi veszteséget talán döntő stratégiai nyereség ellensúlyozza majd, hiszen ez nem "palesztin-izraeli konfliktus": amíg valamely legitim palesztin vezetés és a mögötte álló arab világ el nem ismeri Izrael létjogosultságát, addig nem a palesztinok felszabadító mozgalma zajlik az izraeli elnyomás ellen, hanem Izrael önvédelmi háborúja a palesztin terror és annak életbentartója, a nemzetközi elismertségre vergődött, Nobel-békedíjjal kitüntetett hírhedt terrorista és szemfényvesztő, a népét és a világ szalon-antiszemita és/vagy bárgyú nagyobbik részét maszlaggal etető Jasszer Arafat ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

Index: Koronavírusos Szőcs Géza, súlyos állapotban van

Index: Koronavírusos Szőcs Géza, súlyos állapotban van

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni