Tetszett a cikk?

A Riporterek határok nélkül (RSF) nevű szervezet októberben másodszor tette közzé a sajtószabadság helyzetéről szóló globális jelentését. Hazánk a tavalyihoz képest kedvezőbb (21.) helyet birtokol, megelőzve több uniós tagállamot és az Egyesült Államokat is.

Értékelésünk a sajtószabadság állapotára vonatkozik, nem a sajtóéra: az egyes szerkesztőségekben folyó szakmai munka minősítése nem a mi feladatunk - hívja fel a figyelmet a Riporterek határok nélkül (Reporters sans Frontières) nevű szervezet kutatásainak határaira. A lassan két évtizede tevékenykedő RSF folyamatosan rögzít minden olyan eseményt, amelyen keresztül sérül az információhoz jutás alkotmányos joga. A szervezet először 2002-ben hozta nyilvánosságra "barométerét", azt az ország-toplistát is tartalmazó értékelést, amellyel szándékuk szerint egy adott periódus sajtóállapotáról - de nem az emberi jogok helyzetéről - kívánnak pillanatfelvételt adni. A jelentést megelőző adatgyűjtés során kérdéssort küldenek ki olyan újságíróknak, helyi tudósítóknak, kutatóknak, jogászoknak és szakértőknek, akik az adott környezetet jól ismerik. A vizsgálat számba veszi többek között az állam közmédiával szembeni fellépését, az internetes tartalmak cenzúrázását, s nem csupán az állami jogsértéseket tartja számon, hanem a fegyveres erők, a földalatti szervezetek és csoportok sajtószabadságot veszélyeztető tevékenységével is foglalkozik.
Magyarország az RSF hétfőn közreadott legfrissebb jelentésében tavalyi helyezéséhez képest három pozíciót előrelépve, Jamaicával és Dél-Afrikával megosztva, a 21. helyet foglalja el. Az értékeléshez kizárólag a 2002. szeptember 1. és 2003. szeptember 1. közötti időszak tényeit vették alapul. A szervezet honlapján hazánkat kiemelten nem értékelik, amit akár jó jelnek is vehetünk, hiszen a külön megjegyzések jobbára a visszásságokat emelik ki. Szomszédaink közül csupán két országot említenek példaként: Szlovákiában a rágalmazásra vonatkozó törvény módosítása a sajtószabadság helyzetének érzékelhető javulását hozta, Románia ellenben olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a szabad információáramlást gátolják.
A volt szovjet tömbhöz tartozó kelet-európai országokról a jelentés külön – bár csak általánosságok szintjén – szól. Miközben a kelet-európai államok nagy része az Európa Tanács szakértőivel egyeztetve igyekszik a sajtótörvényeket az európai normákhoz igazítani, mások – így Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Közép-Ázsia országai – a szovjet időkre emlékeztető módszerektől sem riadnak vissza, hogy a sajtót megfélemlítsék – áll a jelentésben. A szervezet rámutat: ezekben az országokban az újságírók gyakran csupán két lehetőség - öncenzúra vagy a rágalmazásért járó börtönbüntetés - közül választhatnak.
A közel-keleti háborúk, konfliktusok nagyban befolyásolták az idei eredményeket: a szervezet szerint az amerikai hadsereget felelősség terheli több riporter haláláért az iraki háború idején, az izraeli hadsereg pedig rendszeresen visszaéléseket követ el újságírók ellen a megszállt palesztin területeken. Az RSF kiemeli, hogy ezek az esetek megengedhetetlenek két olyan ország részéről, amelyek szüntelenül arra hivatkoznak, hogy elkötelezett hívei a szólásszabadságnak. A szervezet értékelése szerint az iraki háborúnak tulajdonítható az is, hogy valamennyi arab rezsim megszigorította a sajtóval szemben alkalmazott elnyomó intézkedéseket.
Hazánk huszonegyedik helyével egyébként számos európai államot - Olaszországot (53.), Spanyolországot (42.) és Franciaországot (26.) -, valamint az Egyesült Államokat (31.) is megelőzi, míg az uniós csatlakozásra váró országok közül többen is – így például Csehország (12.) és Szlovénia (20.) – hazánkénál kedvezőbb minősítést kaptak. A rangsorolás némileg egybecseng a Freedom House amerikai szervezet augusztusban kiadott jelentésével, melyben az áll: hazánkban 2002. óta nem csökkent – igaz, nem is nőtt – a sajtószabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt

Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon

Megint új diákhitelt vezetnek be Magyarországon