Tetszett a cikk?

Nem rendelnek több gyógyszert hétfőtől a szlovákiai gyógyszertárak mindaddig, amíg a biztosítók nem rendezik a velük szemben felhalmozódott tartozásaikat.

A Gyógyszerészkamara előre bejelentett tiltakozása a gyógyszertárak átmeneti időre történő bezárását, a gyógyszerek teljes áron való eladását is előrevetítette, az utóbbitól azonban az egészségügyi miniszter jelezte szankciók miatt eltekintett.
A biztosítók hosszú ideje felhalmozódó adósságaikat az állam a Veritel nevű részvénytársaság közvetítésével akarja rendezni, de a gyógyszerészek ezt nem fogadják el, mert nem látják a rendezés kellő garanciáit, ráadásul ha ezt a megoldást elfogadnák, elesnének a tetemes összeget kitevő késedelmi kamatoktól, amelyek fejében a Veritel meghitelezné az állam gyógyszertárakkal szembeni tartozásait.
A biztosítók, elsősorban az Általános Egészségbiztosító (VsZP) hétmilliárd koronával tartozik a gyógyszertáraknak, amelyek nem hajlandók tovább hitelezni az államnak, mondván, hogy a helyzet tarthatatlan és nincs pénzük új tartalékok vásárlására. Hétfő esti összegzések szerint a gyógyszertárak aznap már nem rendeltek gyógyszereket, a többségük pedig ki sem nyitott. Számos patika a betegeket megszólító felhívást akasztott ki az ajtajára, s ezen arra biztatták a vevőket, hogy telefonhívásaikkal és levelekkel ostromolják az állam illetékeseit és kérjék rajtuk számon, vajon hová lett az emberek betegbiztosítókba befizetett pénze.
A gyógyszerészek tiltakozó akciójához nagyon sok szakorvos is csatlakozott. A Gyógyszerészkamara (SLeK) elnöke, Peter Mihálik visszautasította, hogy a lépésüket sztrájknak, vagy tiltakozásnak minősítsék, mert mint mondta: a gyógyszerészek magatartását egyszerű gazdasági szükségszerűség indokolja. Ha az állam nem tesz valamit, akkor az ország gyógyszerellátásában katasztrófahelyzet áll elő, mert a patikák csődbe jutnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly