Tetszett a cikk?

A francia szélsőjobb vezérét Manchesterben több száz tüntető várta, akik megrohanták autóját és kis híján kirángatták belőle.

Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a hétvégén Nagy-Britanniában személyes fellépésével igyekezett segíteni a Brit Nemzeti Párt (BNP) európai parlamenti választási kampányát. Le Pen vasárnap délután Manchesterben egy szállodában NickGriffinnel, a BNP unió- és bevándorlásellenes, nyíltan idegengyűlölő vezetőjével tartott sajtótájékoztatót, amelyen mindkét szélsőjobboldali politikus kijelentette: remélik, hogy a júniusi választások "erőteljes nacionalista jelenlétet" eredményeznek az Európai Parlamentben.A szállodából távozó Le Pen autóját több száz tüntető megpróbálta megrohanni. A gépkocsi végül rendőrök gyűrűjében, lépésben tudott csak elhajtani a helyszínről. A tiltakozók mindazonáltal tojás- és szemétzáport zúdítottak Le Pen autójára, amelyet teljesen elborított a hulladék. A tüntetők "Náci szemét, takarodj!" kiáltásokkal fogadták a szállodából kilépő Le Pent, és kisebb csetepatékba keveredtek a kocsit kimenteni próbáló rendőrökkel.David Blunkett brit belügyminiszter többször is őrizetbe vétellel fenyegette meg Le Pent arra az esetre, ha a francia Nemzeti Front vezetője nagy-britanniai látogatását gyűlöletkeltésre vagy a közrend megzavarására használja ki. Blunkett a Le Pen által támogatott brit szélsőjobboldali csoportot nyilatkozataiban fasiszta pártnak minősítette. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette: uniós állampolgárként Jean-Marie Le Pen elidegeníthetetlen joga a beutazás Nagy-Britanniába és ott véleményének kifejtése.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!