A francia szélsőjobb vezérét Manchesterben több száz tüntető várta, akik megrohanták autóját és kis híján kirángatták belőle.

Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a hétvégén Nagy-Britanniában személyes fellépésével igyekezett segíteni a Brit Nemzeti Párt (BNP) európai parlamenti választási kampányát. Le Pen vasárnap délután Manchesterben egy szállodában NickGriffinnel, a BNP unió- és bevándorlásellenes, nyíltan idegengyűlölő vezetőjével tartott sajtótájékoztatót, amelyen mindkét szélsőjobboldali politikus kijelentette: remélik, hogy a júniusi választások "erőteljes nacionalista jelenlétet" eredményeznek az Európai Parlamentben.A szállodából távozó Le Pen autóját több száz tüntető megpróbálta megrohanni. A gépkocsi végül rendőrök gyűrűjében, lépésben tudott csak elhajtani a helyszínről. A tiltakozók mindazonáltal tojás- és szemétzáport zúdítottak Le Pen autójára, amelyet teljesen elborított a hulladék. A tüntetők "Náci szemét, takarodj!" kiáltásokkal fogadták a szállodából kilépő Le Pent, és kisebb csetepatékba keveredtek a kocsit kimenteni próbáló rendőrökkel.David Blunkett brit belügyminiszter többször is őrizetbe vétellel fenyegette meg Le Pent arra az esetre, ha a francia Nemzeti Front vezetője nagy-britanniai látogatását gyűlöletkeltésre vagy a közrend megzavarására használja ki. Blunkett a Le Pen által támogatott brit szélsőjobboldali csoportot nyilatkozataiban fasiszta pártnak minősítette. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette: uniós állampolgárként Jean-Marie Le Pen elidegeníthetetlen joga a beutazás Nagy-Britanniába és ott véleményének kifejtése.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"