szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha Romániában előrehozott választásokat kellene tartani, nem Calin Popescu Tariceanu jelenlegi miniszterelnök, hanem Theodor Stolojan liberális politikus lenne a liberális-demokrata pártszövetség (D.A.) zászlóvivője - idézte a szerdai román sajtó Traian Basescu államfő kijelentését.

A román lapok nagy figyelmet szenteltek Traian Basescu, román államfő kijelentésének, hiszen a demokrata párti államfő mostanában túlságosan gyakran veti fel az előrehozott választások lehetőségét. Az Adevarul, a Ziua és az Evenimentul Zilei egyaránt ismerteti Basescu ezzel kapcsolatos okfejtését.
 
A jelenlegi törékeny parlamenti többséggel nem lehet meghozni az immár halaszthatatlan, de népszerűtlen intézkedéseket - hangsúlyozta Basescu, aki példaként említette az energia árának 70-80 százalékos emelését 2007 január elsejéig, az állami szubvenció megszüntetését a bányászatban, valamint a kohászat átszervezését. A lakosság várható elégedetlenségét csak egy stabil kormány és egy olyan parlament tudja kezelni, amelyben a kormánypártoknak kényelmes többségük van - véli a román államfő.

Az említett román napilapok Tariceanu miniszterelnököt is idézik, aki maga is helyeselné Basescu esetleges döntését az előrehozott választásokkal kapcsolatban. Meglepetést keltett viszont a közvéleményben, hogy Basescu jelezte: előrehozott választások esetén nem Tariceanura, hanem Theodor Stolojanra "alapozná" jövendő kampányát a D.A. szövetség. 

Stolojan volt eredetileg a D.A. államfőjelöltje, ám a kampány előtti időszakban egészségügyi okokra hivatkozva visszavonult, Basescunak adva át helyét. Basescu győzelme után elnöki tanácsadóként vette maga mellé Stolojant. Az államfő most kijelentette: Stolojan meggyógyult, és - ha a szavazókat idő előtt kellene az urnák elé szólítani - ő lenne a legkitűnőbb "zászlóvivő". 

Basescu arra számít, hogy tart még a kormányváltás eufóriája, az sem elhanyagolható tényező, hogy az ellenfél, az Szociáldemokrata Párt (PSD) éppen padlón van. A közvéleménykutatások azonban azt jelzik, ez az eufória a vártnál hamarabb kezd oszladozni - írja szerdai számában a kolozsvári Szabadság.
 
Az előrehozott választások legfőbb ellenzői azonban épp ott vannak, ahol minderről dönteni kell majd, a parlamentben. A kommentátor szerint a koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sem szívesen tenné ki magát rövid időn belül egy újbóli megmérettetésnek, az ugyancsak koalícióban résztvevő humanisták pedig biztosan nem jutnának be a parlamentbe. De várhatóan a liberális és a demokrata párt jelenlegi honatyái sem kockáztatják majd az őszi választások alkalmával megszerzett kényelmes helyüket - fűzi hozzá a Szabadság.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Belpolitikai miniválság Romániában egy interjú miatt

Pártolja az előrehozott választások gondolatát Traian Basescu román államfő - derült ki az Adevarul csütörtöki számában megjelent interjújából, amelynek egy másik részében a román elnök - fenntartásokkal - támogatta a verespataki aranykitermelés tervét. A humanisták kilépéssel fenyegetőznek az interjú miatt.

hvg.hu Világ

Mégis maradnak a humanisták a román kormányban

A Román Humanista Párt (PUR) nem lép ki a kormányból, ám lemond a számára felajánlott öt megyei prefektusi tisztségről - jelentette be a párt vezetősége. Az országnak belpolitikai stabilitásra van szüksége, a néhány nappal ezelőtt beiktatott kormánynak pedig nyugodtan kell dolgoznia - indokolták döntésüket.

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat