szerző:
MTI

Az iszlám a sátánnak tulajdonított bálványimádás elkerülése miatt tiltja általában az arcábrázolást, de a Korán soha nem tiltotta meg Mohamed ábrázolását, akiről XIV. századi rajzokat is őriznek muzulmán országokban - állítják francia napilapokban a muzulmán vallás szakértői.

Nedim Gürsel török író, az akadémiának megfelelő francia tudományos kutató intézet (CNRS) munkatársa a Libération című újságban jegyzett elemzésében felhívja a figyelmet, hogy a Korán szerint Mohamednek az Isten az úgynevezett cemal, az arc szépségén keresztül jelent meg. Ezért a próféta elsődleges tulajdonságának számító cemal a mohamedán világban az egyik legelterjedtebb keresztnév. A bálványimádás tiltásának ellenére az Ottomán Birodalomban előszeretettel ábrázolták XIV. században írt könyvekben Mohamedet a szakértő szerint. Ezek a könyvek az isztambuli Topkapi Múzeumban megtekinthetőek.     

Ezért Gürsel úgy véli, hogy a dániai lapban megjelent Mohamed-karikatúrákban vallási szempontból az ábrázolás kérdése nem, csak a mikéntje támadható. A hívők és a vallási hatóságok számára istenkáromlás történt, amely viszont a demokráciában nem számít bűncselekménynek. Még ha a dán karikatúristák tehetsége hagy is kívánnivalót maga után, ugyanúgy meg kell őket védeni mint, ahogy az Salman Rushdie esetében történt a Sátáni versek megjelenésekor.

Jean-Francois Clément a marokkói iszlám francia szakértője hasonlóan nyilatkozott a Le Monde című napilapnak. A sátánnak tulajdonított bálványimádást véleménye szerint valamennyi monoteista valláshoz hasonlóan az iszlám is tiltja, de a Koránban semmilyen konkrét utalás nincs arra, hogy Mohamedet ne lehetne ábrázolni.

Az iszlám tanítása szerint három magatartás lehetséges bármilyen kép esetén: annak eltűrése reprodukálása nélkül, elítélése vagy elpusztítása. Az ábrázolás alapvetően azért tilos, mert az veszélyeztetné az alkotó Isten hatalmát. Ezt a tiltást a IX. és a XIII. század között élő teológusok erősítették meg - hangoztatta a szakértő.

Ennek ellenére a XIV. és a XVI. század között Indiától az Ottomán Birodalmon át Perzsiáig nagyon sok ember- és angyalábrázolás készült, de a profétáról is fennmaradt olyan miniatúra, amelyen az apró méret miatt az arc nem hasonlítható semmilyen valóságos személyhez. A leggyakrabban azonban a profétának egyszerűen csak egy fehér folt vagy fátyol látható az arca helyén. A szakértő szerint a muzulmán reneszánsznak tekinthető ábrázolási formát csírájában fojtották el, és a XIX. századtól a hit terjesztésére szolgáló vallási képeken a kereszténységhez hasonlóan láthatóak proféták, de soha nem maga Mohamed.

Ikoni forradalom (Oldaltörés)

Clément emlékeztet: az "ikoni forradalom" mára akkora méreteket öltött, hogy az eleinte mindenféle képpel szemben tartózkodó muzulmán világban az ábrázolás a politika és a hittérítés egyik legfőbb kommunikációs formájává vált. A XX. század óta a fotó, a mozi, a videó, a DVD ugyanolyan elterjedt a muzulmán országokban, mint bárhol másutt a világon. Ráadásul a fundamentalisták mindezt ki is használják: a Gáza-övezetben százával árulják a palesztin mártírok vagy Oszama bin Laden és a többi al-Kaida vezető fotóit - mutat rá a szakértő.

A dán karikatúrák Clément szerint az Egyesült Államok által kitalált, de szeptember 11-e óta a muzulmán országokban is elterjedt, a civilizációk összecsapásáról szóló tézis alapján sértést jelentenek a muzulmánok számára. Az egész ügy része annak a "áldozati mentalitásnak", amely szerint az európai sajtó és a nyugatiak általában nem értenek és nem szeretnek minket, a véleménynyilvánítás szabadságának nevében meggyalázzák a hitünket.

Mindez azonban három abszurd és hamis érvre épül: hogy a Korán tiltaná a próféta ábrázolását, hogy a profétát még soha nem ábrázolták volna az iszlám történetének folyamán, és hogyha ábrázoljuk a profétát, bálványimádást követnénk el - hangsúlyozta Jean-Francois Clément.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A magyar kormány elhatárolódását kérik a karikatúra-kampánytól

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

MTI Világ

A karikatúrák miatt raboltak el külföldieket Gázában?

Két személyt elraboltak szombaton álarcos fegyveresek a Gázai övezet középső részén; palesztin biztonsági források először azt jelentették, hogy külföldiekről van szó, később ezt helyesbítve tévedésből elrabolt palesztinokról tettek említést.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

MTI Világ

Tüntetések Afganisztánban a karikatúrák miatt: egy áldozat

Afganisztán több városában rendeztek hétfőn tüntetéseket az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt. Az egyik helyszínen tisztázatlan körülmények között lövöldözés tört ki a rendőrök és a tüntetők között, egy ember életét vesztette, öten megsebesültek.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal