WWF-tanulmány: környezetre katasztrofális spanyol eper

A spanyol epertermesztés "katasztrofális hatást" gyakorol a környezetre, állítja a WWF (World Wildlife Fooundation) természetvédelmi szervezet hétvégi közleményében. Felszólítja a közvéleményt, ne vásárolják ezt a gyümölcsöt.

  • MTI MTI
WWF-tanulmány: környezetre katasztrofális spanyol eper

© Dripnet
A spanyol eper 95 százaléka az ország délnyugati részén lévő Donana nemzeti park közelében lévő ötezer hektáros területről ered, márpedig Donana mocsaras térsége a világörökség listáján szerepel. Az eperföldek öntözésére fúrt kutak felére csökkentik a La Rocina folyó által táplált, egyedülálló növényzetű terület vízellátását és ezzel kiszárítják az Európai Unió egyik legjelentősebb mocsári vízi világát- állítja közleményében a WWF.

Az epertermelés következtében évi 4500 tonna műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az eperföldeken egy tiltott növényvédő szert alkalmaznak- kongatja meg a vészharangot a  természetvédelmi szervezet. A 330 ezer tonnás spanyol epertermésből - a 2002 évi adatok szerint -  185 ezer tonnányit exportáltak, főleg Németországba és Franciaországba.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.