szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bolgár ápolónők és a palesztin orvos meghallgatásával megkezdte működését a francia nemzetgyűlés ad hoc bizottsága, amely azt vizsgálja, milyen esetleges ellenszolgáltatásért engedte szabadon Líbia az életfogytiglanra ítélt egészségügyi dolgozókat.

A pénteki francia napilapok beszámolója szerint a harminc képviselő előtt négy ápolónő és a palesztin orvos a nyolcéves fogva tartás fizikai és mentális kínzásairól és a normális életbe való visszailleszkedésük nehézségeiről beszélt részletesen, de azt mondták, semmit sem tudnak kiszabadulásuk körülményeiről.

A palesztin orvos köszönetet mondott az Európai Uniónak és Franciaországnak, amiért őt és ápolónő társait kiszabadították. Ugyanakkor csalódásának adott hangot, mert Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, aki szerinte diktátor, hamarosan hivatalos látogatáson fogadja a francia államfő.

Az orvos ezután hosszan beszélt azokról az árammal, szexuális erőszakkal, ütésekkel és a külvilágtól való teljes elzárással végrehajtott kínzásokról, amellyekkel mindannyiuk "múltját, jelenét és jövőjét tönkretették". Felidézte az általa paródiának minősített pereket, amelyek során háromszor ítélték őket halálra. Az orvos azt mondta: azért írta alá a beismerő vallomásokat, mert ki akart szabadulni a "földi pokolból".

A fogva tartottak 14 hónapig rendőrőrsökön raboskodtak, ahol elmondásuk szerint a líbiai állampolgárokat is kínozzák. "A rendőrség harapós kutyákkal kínozza az embereket" - idézték fel az ápolónők. Hozzátették: semmilyen információjuk nincs azokról a tárgyalásokról és esetleges ellentételezésekről, amelyek a kiszabadulásukhoz vezettek.

Az 1958 óta tartó ötödik köztársaság történetében ez az első alkalom, hogy nemzetközi kérdés miatt állítottak fel parlamenti vizsgálóbizottságot Franciaországban. Az ellenzék kezdeményezésére, a kormánypárt támogatásával megalakult bizottság december 15-ig folytatja munkáját. A képviselők azt szeretnék megtudni, miért utazott Nicolas Sarkozy államfő az arab országba az egészségügyi dolgozók elengedésének másnapján. A látogatás alatt katonai együttműködési megállapodást és atomreaktor szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá a két ország. Az ellenzék elsősorban arra kíváncsi, vajon a megállapodások és a bolgár ápolónők kiszabadulása között létezik-e bármilyen kapcsolat.

A nyolc évig fogva tartott öt bolgár ápolónőt és az azóta bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvost azzal a váddal ítélték halálra, majd életfogytiglani elzárásra, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több mint négyszáz gyermeket a bengázi kórházban. Az egészségügyi dolgozók a francia államfő személyes közbenjárását követően július 24-én kiszabadultak, s a francia elnöki repülőgépen, az elnök feleségének és Benita Ferrero-Waldnernek, az Európai Bizottság külügyi biztosának kíséretében hazatérhettek Szófiába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!