szerző:
MTI

Nagyon valószínűtlen, hogy a magyar és a szlovák külügyminiszter megbeszélése tényleges megnyugvást vagy a megbékélés felé mutató elmozdulást hozna a két ország viszonyába – írta Göncz Kinga és Ján Kubis brüsszeli megbeszélését kommentálva a SME.

A szlovák polgári napilap szerint áldásos, ha a külügyminiszterek találkoznak és nyugodtan tudnak beszélgetni a vitás ügyekről. Alighanem most is csak ez történt, semmi több. A megbeszélés két dolgot világosan jelez: az egyik, hogy Brüsszelben azok az emberek találkoztak, akiknek a magyar-szlovák viszonyban fennálló, s azt valóban terhelő problémák megoldására csupán minimális a befolyásuk.

Hogy mennyire igaz ez, annak Kubis látványosan is a jelét adta, amikor még csak ígéretet sem volt hajlandó tenni a szlovákiai magyarokat sértő tankönyvek visszavonására, és nyíltan ki is mondta, hogy semmit sem ígérhet arra vonatkozóan, ami nem az ő felelősségi körébe tartozik. De mert nyilvánosság előtt semmit mondott arról, hogy legalább megpróbál beszélni miniszter kollégájával, az oktatási tárcát vezető Ján Mikolajjal a tankönyvek visszavonásáról, „több mint valószínű, hogy a tényleges problémákat nem csak hogy nem tudja, nem is akarja megoldani”.

A másik gond: bár a külügyminiszterek látszólag ugyanarról beszéltek, mégis mindketten másról szóltak – írta a SME. Amikor Kubis arra tett ígéretet Göncz Kingának, hogy a botrányos (magyar szövegen belül csakis szlovák földrajzi neveket felsorakoztató) tankönyv megjelenését holmi félreértéssel indokolta és azt mondta, hogy a tankönyvek a jövőben már kétnyelvűek lesznek, „nem arra gondolt, amit kétnyelvűség alatt Göncz Kinga és magyar kisebbség ért” és elvár.

A szlovák napilap cikkírója, Peter Morvay kifejtette: a Kubis által felvetett megoldás ugyanis olyan „kétnyelvűséget” ígér, amelyben a tankönyvek magyar szövegében továbbra is szlovákul szerepeltetnék a helységneveket, s ez után „jobbik esetben zárójelben” lenne feltüntethető a magyar név is. A cikkíró szerint az eddigi „botrányos” és a majdani „javított” kiadás között „semmilyen minőségi különbség nincs. Mindkettő sérti a kisebbségek szabad nyelvhasználati jogait”, amelyeknek értelemszerűen a földrajzi nevek anyanyelvi jelölése is a szerves részét képezi. A szlovák oktatási miniszter és a miniszterelnök-helyettes „nacionalista igyekezetét” a szlovák külügyminiszter Göncz Kinga előtt mindössze „szemrevalóbb csomagolásban” adta elő – fejezte be kommentárját a szlovák napilap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Magyar-szlovák szópárbaj

Hitlerhez hasonlította Göncz Kinga magyar külügyminisztert Jan Slota, a szélsőséges kormánykoalíció-tag Szlovák...

MTI Világ

Ján Kubis közvetlen és nyílt megbeszélése Göncz Kingával

Közvetlennek, nyíltnak és "nagyon komplexnek, mindenre kiterjedőnek" nevezte Göncz Kingával folytatott brüsszeli megbeszélését Ján Kubis szlovák külügyminiszter - jelentette szerdán este a TASR szlovák hírügynökség brüsszeli tudósítója.

MTI Világ

Slota Hitlerhez hasonlította Göncz Kingát

Egy hétfői szlovák sajtóközlés szerint Ján Slota vasárnapi szónoklatában nem csak "nyomorultnak" nevezte a magyar külügyminisztert, hanem a kettős keresztet avató ünnepség után újságíróknak nyilatkozva még Konrad Henleinhoz (a náci Németországhoz csatolt Szudétavidék egykori birodalmi biztosához) és - kimondatlanul - Adolf Hitlerhez is hasonlította Göncz Kingát.

MTI Világ

„Amit Göncz művel, már semmi köze a politikához”

Szlovák lapértesülés szerint Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerdán „változatlan állásponttal” indult Brüsszelbe, hogy ott magyar kollégájának, Göncz Kingának értésére adja, visszautasítja kifogásait, és nem hajlandó alárendelni magát Budapestnek.

MTI Világ

"Nem szlovák-magyar probléma van, hanem magyar"

A Pravda című pozsonyi lap szombaton úgy vélte, hogy "a magyar ultimátumot" visszautasító Robert Fico szlovák kormányfő nem tett egyebet, mint nevén nevezte a problémát, amely azonban "nem szlovák-magyar probléma, hanem magyar". Ezzel szemben a szintén pozsonyi SME azt írta: pénteki hadakozásával épp Fico bizonyította, hogy a jelenlegi "rendellenesség fekélyes góca a szlovák oldalon van".

MTI Világ

Pozsony nem reagál Göncz Kinga "ultimátumára"

A szlovák külügyi szóvivő szerint Göncz Kinga magyar külügyminiszter a napokban nem kap "hivatalos diplomáciai postát" Pozsonyból a budapesti szlovák nagykövettel ismertetett magyar felvetésekre - értesült róla szombaton a szlovák külügyi szóvivőtől a pozsonyi Pravda.

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans