szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea kész lemondani atomfegyvereiről, de csak azután, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesített az Egyesült Államokkal.

A Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint Észak-Korea képviselői már tájékoztatták erről az álláspontról az amerikai felet.

A két ország képviselői tavaly év végén az egyik New York-i "agytröszt" székhelyén tekintették át az észak-koreai atomdosszié rendezésének jövőbeni lehetőségeit. A nem hivatalos megbeszéléseken a külügyminisztériumok vezető beosztású tisztségviselői mellett részt vett több volt amerikai külügyminiszter, köztük Henry Kissinger, volt nagykövetek és Barack Obama megválasztott amerikai elnök egyik tanácsadója is.

Az észak-koreai delegáció nevében felszólaló diplomata kiemelte, hogy Phenjannak nincs szüksége atomfegyverekre, ha normalizálja a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és nem nehezedik rá amerikai nukleáris fenyegetés. Az Obama-kormányzatnak célozva értésre adta azt is, hogy Észak-Korea mérsékelt amerikai irányvonal folytatásában érdekelt.

Christopher Hill amerikai főtárgyaló december közepén figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a következő amerikai kormánytól sem számíthat jobb feltételekre nukleáris leszerelésének ellenőrzésével kapcsolatban. Hill Phenjanra hárította a felelősséget azért, hogy eredmény nélkül ért véget az észak-koreai nukleáris leszerelésről rendezett legutóbbi tárgyalási forduló.

Észak-Korea az atomprogramjának felszámolásáról kötött 2007-es megállapodásban vállalt kötelezettségeinek megfelelően tavaly megkezdte Jongbjon atomerőművének leszerelését, és nyilatkozott folyamatban lévő nukleáris programjairól. Augusztus közepén azonban felfüggesztette atomlétesítményeinek működésképtelenné tételét arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok megsértette a hatoldalú megállapodást, mert nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról. Washington viszont ragaszkodik a Phenjan által átadott lista nemzetközi ellenőrzéséhez, mert hitelt érdemlően tisztázni akarja, hogy az ázsiai ország minden nukleáris tevékenységét bejelentette-e, s csak ezután hajlandó levenni Észak-Koreát a feketelistáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál

Nem tüntettek fel ismert alapbetegséget egy 34 évesen elhunyt koronavírusos férfinál

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban