Videó: Új sziget nőtt ki az óceánból Japánnál

Eddig ismeretlen, még füstölgő, kicsiny szigetecskét talált Tokiótól 1000 kilométerre délre a parti őrség – közölte a japán kormány szóvivője.

  • MTI MTI
Videó: Új sziget nőtt ki az óceánból Japánnál

A mintegy kétszáz méter átmérőjű szigetecske felbukkanása vulkánkitörés számlájára írható. Először szerdán délután pillantotta meg a magasból a parti őrség egy repülőgépe. A földdarab az Ogasavara-szigetcsoport Nisinosima nevű, lakatlan szigetétől délkeletre helyezkedik el.

A körülbelül harminc sziget és Japán többi része a földtani szempontból aktív csendes-óceáni Tűzgyűrűhöz, más néven Cirkumpacifikus övhöz tartozik.

A gép személyzete filmre vette a szigetet, amelynek a vulkánja ma is aktív. A japán Fudzsi tévécsatornán csütörtökön lejátszották a sűrű füstöt, hamut és köveket okádó krátert bemutató felvételt.

Ito Hirosi vulkanológus a tévéadásban elmagyarázta, hogy a vulkáni aktivitás jó része a vízfelszín alatt megy végbe. Negyven éve nem bukkant fel új földdarab ebben a térségben. Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, és a Sinsima-Nisinosima nevet kapta. Nagyobbik része azóta a tenger hullámainak martaléka lett.

A második világháború vége óta négy vagy öt hasonló szigetecske jelent meg az óceánban – mondta el a parti őrség egyik parancsnoka a tévécsatorna kérdésére. Hozzátette, meglehet, hogy a most előbukkant szigetecske végül a tengerszint alá kerül. A parti őrség mégis elővigyázatosságra intette a térségben hajózókat, mivel a vulkáni tevékenység kockázata továbbra is fennáll.

A kormány szóvivője ugyanezen a tévécsatornán elmondta, mindent megtesznek a hajózás biztonságáért, és figyelemmel kísérik a vulkánok aktivitását. Kijelentette, míg a hullámok el nem nyelik az új szigetet, az japán fennhatóság alá tartozik, és bármilyen kicsi, örömmel fogadják az új földet. Ha tartósnak bizonyul, el is fogják nevezni.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.