szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iskolázottabb magyarok sokkal könnyeben váltanak külföldi munkára, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. Az agyelszívás komoly hátrányt jelenthet a gazdasági növekedésben is, aránytalanságok léphetnek fel a nagy tudást igénylő innováció és az kétkezi munka között, a népesség változásában is komoly gondot jelent.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársainak elemzése szerint elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot, köztük is leginkább a fiatalok, ami komolyan kihathat az elkövetkező évtizedek népesedési és gazdasági viszonyaira. A nőtlen, illetve hajadon fiatalok többsége elsősorban Nagy-Britanniában keres megélhetést, az első generációs kivándorlók – azaz tartósan berendezkedők – száma már meghaladhatja a 86 ezer főt a kutatók szerint – írja a Világgazdaság. A külföldön letelepedők száma négy év alatt megduplázódott, a válság előtti időszakban még csak 17 ezer ilyen állampolgárról tudtak. Németországot a képzett szakmunkások és az idősebb generációk részesítik előnyben.

Elsősorban a munkaerő szabad áramlásának köszönhető a kivándorlás felerősödése, azonban a kutatók az interjúk során arra jutottak, hogy a pénzügyi problémákon túl többen a "politikai helyzetet" és a korrupciót is említették, de a közoktatás és a felsőoktatás átalakítása is közrejátszott. Utóbbi esetben a hallgatói szerződés bevezetése többeket arra ösztönzött, hogy az egyetemet már külföldön végezzék el.

A folyamatokból kirajzolódik, hogy az elvándorlás fokozódni fog a következő években, amely veszélyeket hordoz magában. Nem csak azért aggasztó, mert a fiatalok mennek el, hanem mert általánosan a magasabb végzettségűek hagyják el az országot, sokan a családjukkal – róluk a kutatók szerint akár le is mondhatunk. Akiknek a családja az országban maradt, 15 százalékuk szeretne mindenképp hazatérni egyszer, viszont 10 százalék már biztosan tudja közölük is, hogy nem fog hazatérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins