Kocsis Györgyi
Kocsis Györgyi

Az uniós East Stratcom egyelőre nem áll nyerésre az álhírterjesztőkkel szemben: Magyarországon a köztévé is idézte már az orosz propagandagépezet fals információját.

Betiltja az Európai Unió a hóemberek építését, a szabályszegőket pedig 5 ezer eurós büntetés sújtja, mert a fehér szín rasszista indítékot jelez – tette közzé az év elején a Bulgarian Times című, bolgár nyelvű internetes portál. A látszólag ártatlan blődlinek tűnő „hír” a brit bulvársajtó által korábbi kitalációk know-how-ját alkalmazza. Annak idején például az uborka görbületének állítólagos uniós szabályozását emlegetve gerjesztették így a szigetországban az euroszkepticizmust. A végeredményt ismerjük: a britek többsége tavaly az EU-ból való kilépésre szavazott, elindítva a Brexitet.

Hasonló indítékú, de kevésbé cuki álhírek is bőven terjednek a világhálón. A cseh Protiproud nevű honlap december végén például azt állította, az orosz Alekszandrov-együttes légikatasztrófáját az USA okozta, hogy bosszút álljon azért, mert Moszkva meghekkelte az amerikai elnökválasztást. Ugyanott januárban az jelent meg, hogy az Egyesült Államok még Trump beiktatása előtt háborút indít Oroszország ellen.

Nem létező, kreatív versenyre készített plakát
©

Magyar nyelvű honlapok is kiveszik a részüket az EU és általában a liberális demokráciák értékeit romboló, a putyini típusú autokráciákat az előbbiek áldozataként bemutató dezinformációs hadjáratból. A világlátó.info például egy német lap cikkét szabadon „átértelmezve” azt írta, hogy a szélsőjobb német AfD párt 70 százalékos többségre tenne szert a berlini törvényhozásban, ha aznap lennének a választások.

Csak az elmúlt egy hónap álhírterméséből mintegy 40 hasonlót gyűjtött össze az Európai Unió nemrégiben alakult anti-dezinformációs szolgálata. Ez – a Moscow Times című napilapra hivatkozva – arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben 1,2 milliárd rubelnyi (5,8 milliárd forint) pluszforrást kap 17 milliárd rubeles büdzséjéhez a világ több mint 100 országában fogható, angol, spanyol és arab nyelven sugárzó orosz állami propagandatévé, az Oroszország Ma (Russia Today, RT), hogy új, francia nyelvű adást indíthasson. A cél a tavaszi franciaországi elnökválasztás befolyásolása.

Akciócsoport a trollok ellen

Lassan két éve, hogy az EU vezetői ráébredtek: nem várhatják ölbe tett kézzel, amíg az orosz propagandagépezet eléri célját. A tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács 2015 márciusában szólította fel Federica Mogherinit, az unió külügyi főképviselőjét egy olyan közösségi intézmény létrehozására, amely aktívan veszi fel a harcot a Moszkva által a nemzetközi médiában terített álhírekkel, dezinformációs kampányokkal szemben.

A „Keleti Stratégiai Kommunikációs Akciócsoport” (East Stratcom) néven életre hívott uniós szervezet a 2015. őszi megalakulása óta 30 országból mintegy 400 fős, újságírókból, diplomatákból, politológusokból, kommunikációs szakemberekből és civil aktivistákból álló hálózatot verbuvált. Ők folyamatosan küldik a Stratcom közös adatbázisába az általuk észlelt, orosz eredetű, vagy Moszkva által felkarolt más médiaforrásokból származó hamis állításokat, amelyeket a szervezet – forrásmegjelöléssel és cáfolattal együtt – heti angol és orosz nyelvű hírleveleiben, illetve Twitter-üzeneteiben tesz közzé.

Ezért titkoltak a hírek

Cáfolnivaló akad bőven. Múlt év végén például a Kreml-barát nemzetközi médián végighullámzott egy lejárató kampány a szíriai menekülteket segítő civil szervezetek ellen. Az álhírfolyamot november végén az RT indította azzal az állítással, hogy a szíriai háború áldozatait 3 ezer önkéntessel segítő civil szervezet, a Fehér Sisakosok hamis videókat készítenek az atrocitásokról. A fonalat gyorsan felvette a Protiproud, amely a People in Need nemzetközi civil szervezet helyi részlegébe szállt bele, mondván, az valójában hírszerző tevékenységgel foglalkozik és Soros Györgynek dolgozik. A dehonesztáló állításokat egyik esetben sem támasztotta alá semmilyen bizonyíték – mutatott rá a Stratcom.

Fehér sisak az egyik Aleppót ért támadás után.
©

Nem sokra rá az orosz NTV vádolta meg az Amnesty Internationalt terrorista kapcsolatokkal, mert a szervezet évekkel korábban – az orosz igazságszolgáltatás kínzást is alkalmazó gyakorlatára hivatkozva – fellépett az ellen, hogy az ukrán hatóságok kiadják az ott letartóztatott csecsen Ahmed Csatajevet Moszkvának. (Csatajev 2016 júniusában közreműködött egy isztambuli merényletben.)

December elején egy Putyin-barát amerikai internetes portál, a Zerohedge.com esett neki a civileknek – köztük olyan, nagy hagyományú szervezeteknek, mint az Orvosok Határok Nélkül és a Védjük meg a Gyerekeket (Save the Children) – azzal, hogy „ipari méretekben” csempészik a bevándorlókat Európába. Ennek az ugyancsak bizonyítékokat nélkülöző konteónak a fordítása pillanatokon belül megjelent cseh dezinformációs médiafelületeken.

December közepén az orosz Egyes Csatorna tért vissza rá ismét, hogy a Fehér Sisakosok csak terroristáknak segítenek Szíriában, a People in Need pedig szelektíven osztja a segélyt az oroszok által megszállt ukrán régióban, azért, hogy ellentéteket szítson.

Az orosz nagypolitikát szolgáló álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséből derekasan kiveszik a részüket az említett világlátó.info mellett más, gyakran orosz szerverekről működtetett, magyar nyelvű honlapok is, mint a hídfő.ru, a titkolthírek.wordpress.com, az orientalista.hu. A trollosztagban szerepel egyebek közt a „Kiállunk Oroszország Mellett” vagy az „Erdélyi Magyar Orosz Baráti Társaság” Facebook-csoport is.

Átfestett történelem

Az elmúlt bő egy évben a Stratcom az orosz és oroszbarát külföldi média több mint 2 ezer hamis állítását gyűjtötte össze. Például azt, hogy Ukrajna az uniós vízumliberalizációért cserébe felajánlotta közel-keleti menekültek átvételét. Vagy hogy a vízumkönnyítés miatt ukrán fasiszták tömegei rohannák le az EU-t. De azt is terjesztették, hogy az uniós vízum megtagadása az oroszok által megszállt Krím lakosaitól egyenlő a népirtással.

Élő közvetítés Vlagyimir Putyin egyik megszólalásáról.
©

A Stratcom szerint a putyini dezinformációs média nehéztüzérsége előszeretettel veszi célba az EU keleti tagállamait. Az orosz állami sajtó szerint a balti országok háborút akarnak Oroszországgal, a lengyeleket egységesen elvakult oroszfóbiásoknak állítják be, a cseh belügyminisztériumot pedig szerintük fasiszta hordák uralják, Prága ugyanis nemrég a Stratcomhoz hasonló helyi dezinformáció-ellenes akciócsoportot hívott életre.

Az orosz propaganda egyik fontos eszköze a történelem átfestése: így az 1968-as prágai tavasz, sőt az 1956-os magyarországi forradalom is az arab országokon nemrég végigfutott „színes forradalmak” CIA által szervezett előfutára volt. A Stratcom tavaly októberben begyűjtötte az orosz állami tévének azt a műsorát is, amely ilyen szellemben „emlékezett meg” az 56-os forradalom 60. évfordulójáról, és ami miatt Szijjártó Péter külügyminiszter kénytelen volt bekéretni a Budapestre akkreditált orosz nagykövetet.

Magyarország a legvédtelenebb

Meglehet persze, hogy ez a kis magyar diplomáciai fricska talán be sem következett volna, ha az inkriminált műsorban nem tesz rá egy lapáttal a hazugságokra a megszólaltatott Havas Szófia MSZP-s politikus, és az LMP nem szorgalmazza a kormányzati lépést. A visegrádi négyek közül ugyanis Magyarország a legvédtelenebb az oroszok felforgató tevékenységével szemben – állítja négy közép-európai kutatóintézet, köztük a magyarországi Political Capital közös felmérése, amelyet decemberben mutattak be az Európai Néppárt brüsszeli központjában. Jóllehet az elemzők szerint a magyar közvélemény a szlovákhoz képest kevésbé vevő az orosz propagandára, a magyar média sebezhetősége magas, és különösen nagy a befolyásolhatósági kockázat a politikai szereplők esetében.

A Világlátó nyitóoldala
©

A kutatók aggasztónak találták például, hogy a magyar titkosszolgálatoknak a csehektől eltérően nem kell éves jelentésekben számot adniuk a tevékenységükről, és a budapesti kormány nem hozott létre olyan, a „hibrid kihívások” elleni nemzetbiztonsági központot sem, mint a prágai. Nyilván nem független mindettől, hogy a magyar állami tévé híradójának egy tavalyi riportja is felkerült a Stratcom álhírlistájára. Az, hogy csak egy, alighanem a Stratcom korlátozott kapacitásának tudható be. Mint a 444.hu nemrég az MTV Híradó egy teljes heti műsorának elemzésével kimutatta, a szíriai tudósítások során a magyar állami tévé egyik legfontosabb forrása az orosz Sputnik News híroldal volt, amelyet a Stratcom az RT után a második legnagyobb hatású orosz propagandafegyverként tart nyilván.

Mivel a másfél tucatnyi emberből álló központi apparátussal dolgozó uniós Stratcom éves büdzséje alig 800 ezer euró, az orosz propagandaháborút az EU a tagállamok saját érdemi erőfeszítése nélkül aligha fogja megnyerni. Holott a múlt év végén Gunnar Karlson, a svéd katonai hírszerzés főnöke az orosz dezinformációs kampányokat és kibertámadásokat az európai társadalmakra leselkedő legnagyobb veszélyek közé sorolta, és német kollégája, Hans Georg Maassen is ugyanerre a megállapításra jutott – kevesebb, mint egy évvel a 2017 őszén esedékes németországi választások előtt.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Másfél évig vette fel halott anyja járandóságait egy somogyi nő

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet

Miguel, az elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán

Miguel, az elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán