szerző:
MTI

A skót episzkopális egyház törli az egyházjogából, hogy a házasság csak férfi és nő között köttethetik meg.

A skót episzkopális egyház az anglikán felekezetek közül elsőként engedélyezte a melegházasságok megkötését templomaiban. Az egyház általános szinódusa csütörtöki edingburghi ülésén hozott róla döntést. A szavazás után kiadott közlemény szerint az egyházjog vonatkozó passzusából törlik azt a meghatározást, hogy a házasság férfi és nő között köttetik meg.

"A nemiség törlése a házassági kánonunkból azt jelenti, az egyházunk most megerősíti, hogy az azonos nemű párok nem csupán házasok, hanem Isten színe előtt házasok. Azt jelzi, hogy híveink szívesen látják, elismerik és tisztelik az LGBT-közösség tagjait soraikban" - mondta David Chillingworth, aki jelentős lépésnek nevezte a döntést.

A világszerte közel nyolcvanmillió hívőt számláló anglikán világunió - a nemzeti anglikán egyházak nemzetközi társulása -  erősen megosztott az azonos neműek házasságának és a meleg lelkészek hivatásgyakorlásának kérdésében. Az afrikai és ázsiai anglikán püspökök hevesen ellenzik ezt, és azzal fenyegetőznek, hogy emiatt készek akár kenyértörésre vinni a dolgot a közösséggel.

A skót episzkopális egyház nagyon pici felekezet, Skócia lakosságának alig egy százaléka tartozik hozzá, 54 ezer regisztrált hívőt számlál.

A sokkal nagyobb skót protestáns egyház (Church of Scotland) - amelyhez a skótok mintegy 32 százaléka tartozik - májusban elfogadott egy jelentést, amely javasolja a melegházasságát megkötésének engedélyezését templomaiban, de egyelőre nem hozott róla döntést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!