szerző:
MTI / hvg.hu

A Hamász máris vészjósló közleményt adott ki, Franciaország pedig kijelentette, nem támogatják Trumpot ebben.

Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és oda helyezi át nagykövetségét Tel-Avivból. Trumpot már előzetesen figyelmeztette a Palesztin Hatóság elnöke, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.

A bejelentés után a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) azt közölte, hogy Trump lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását. Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára szerint egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban. 

A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haníje közleményében elítélte a döntést, és azzal vádolta meg Trumpot, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el a megszállók fővárosának, "semmit sem változtat a történelmen és a földrajzon". "A palesztin nép tudja, hogyan adjon megfelelő választ érzelmeik és szent helyeik lealacsonyítására" - tette hozzá.

Ismail Raduan, a Hamasz egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért

megnyitotta a pokol kapuját.

Raduan felszólította az arab és moszlim országokat, hogy "szakítsák meg a gazdasági és politikai kapcsolatokat" az amerikai nagykövetségekkel, és utasítsák ki az amerikai nagyköveteket. Egy másik Hamász-vezető, Száleh el-Bardávil szerint a döntés

nagyszabású népfelkeléshez vezet, az ellenállás felperzseli majd a földet, és levágja mindenkinek a kezét, aki Jeruzsálemhez és a szent helyeihez akar nyúlni.

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet egyik vezetője, Háled el-Bats közölte: a lépés az Egyesült Államok Izrael elleni elfogultságáról tanúskodik, és "a békefolyamat csődjét jelenti". 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte Trump bejelentését és kijelentette, az amerikai elnök döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem "a palesztin állam örök fővárosa".

Mindenki kiakadt Trump bejelentésétől

Az egyiptomi külügyminisztérium közölte, elutasítják az Egyesült Államok döntését. Hozzátették, ez nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

Irán is közölte, hogy "határozottan elítéli" az Egyesült Államok döntését, a teheráni külügyminisztérium hozzátette, Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Homeni ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

A katari külügyminisztérium közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek.

Jordánia kormánya is elutasította Donald Trump amerikai döntését. Mohamed Múmeni jordániai kormányszóvivő azt mondta, Trump döntése sérti a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Chartáját, ezért jogilag érvénytelen és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását. 

Michel Aun libanoni elnök közleményében azt írta, a bejelentés veszélyes, és veszélyezteti az Egyesült Államoknak, mint a térségbeli békefolyamat egyik közvetítőjének a hitelességét. A libanoni államfő közleménye szerint az amerikai elnök döntése évtizedekkel visszavetette a békefolyamatot, és a térségbeli, vagy talán a globális stabilitást is veszélyezteti. A libanoni állami hírügynökség szerdai beszámolója szerint az egyik helyi menekülttáborban mintegy 2000 palesztin tüntetett a nap folyamán az akkor még tervezett döntés ellen. Egy másik menekülttáborban tüntetők vonultak az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének helyi épülete elé.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren reagált a bejelentésre. Azt írta, Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, az amerikai elnök lépését pedig a török külügyminiszter felelőtlennek minősítette. Egyúttal hangsúlyozta: "a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése". A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy - "miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott" - a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: "a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség".

A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában

 - fogalmazott a közlemény. A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül "a rendkívül negatív következményekkel járó döntést" és tartózkodjon az olyan "meggondolatlan" lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált, jogtalannak nevezve Trump bejelentését. "Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia" - hangoztatta. Kalin egy, a nap folyamán korábban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Az ENSZ-főtitkárnak sem tetszett a bejelentés

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén bírálta az amerikai elnök beszédét, mert mint mondta, csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet meghatározni Jeruzsálem státuszát.  "Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" - mondta Guterres. Az ENSZ-főtitkár azt mondta, mindig is az egyoldalú lépések ellen szólalt fel. "A kétállami megoldáshoz képest nincs más alternatíva. Nincs B-terv" - jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

Bár Trump mindenkit arra szólított fel, hogy kövessék a példáját, Emmanuel Macron francia államfő már kijelentette, hogy Franciaország nem támogatja az amerikai elnök "sajnálatos" és "egyoldalúan" hozott döntését:

Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal

- mondta Macron Algírban. A francia elnök emlékeztetett arra, hogy kedden személyesen is elmondta Trumpnak ezt telefonon. Hozzátette, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy "minden áron kerüljék el az erőszakot" és a párbeszédet helyezzék előtérbe. Macron leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök természetesen "történelmi jelentőségűnek" nevezte Trump bejelentését. Netanjahu egy előre rögzített videóüzenetben azt mondta, szerinte ez fontos lépés a béke irányába és kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell. Netanjahu is sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiakadtak olvasóink, mert fejre állt az Otthon Melege program Budapesten és Pest megyében

Kiakadtak olvasóink, mert fejre állt az Otthon Melege program Budapesten és Pest megyében

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük

Még tovább sem jutottak X-Faktorban, már kikerült a klipjük

Összecsaptak a legnevesebb hackerek és a legismertebb okostelefon-gyártók

Összecsaptak a legnevesebb hackerek és a legismertebb okostelefon-gyártók

Az ÁSZ sajnálja, hogy megsemmisült a tűzben a DK könyvelése, de azért várja a dokumentumokat

Az ÁSZ sajnálja, hogy megsemmisült a tűzben a DK könyvelése, de azért várja a dokumentumokat