szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea vezetője és a dél-koreai elnök megállapodtak, hogy atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet. Abban is megállapodtak, hogy idén hivatalosan is véget érhet az 1953-ban lezárt koreai háború.

Két történelmi lépést tehet Észak-Korea és Dél-Korea a szintén történelminek nevezhető Korea-közi csúcstalálkozó után: véget érhet hivatalosan is a koreai háború és megindulhat a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, legalább is ez látszik körvonalazódni a pénteki csúcsot lezáró közös nyilatkozatból.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezettségét fejezte ki nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett pénteken – derül ki a nyilatkozatból.

A két vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel megpróbálják hivatalosan is lezárni az 1950-53-as koreai háborút, amit annak idején nem békekötés, csak fegyverszünet zárt. Megígérték, hogy május 1-jétől berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben. A határra telepített hangosbemondók propagandaadását is megszüntetik.

Abban is megállapodtak, hogy szorosabbra fűzik a két ország diplomáciai kapcsolatait. A kommunikáció megkönnyítése érdekében közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban.

Az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezik a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.

Arról is döntöttek, hogy a határon átívelő vasútvonalakat és utakat építenek.

A dél-koreai elnök beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Mun Dzse In szerint a béke új korszaka köszöntött be a Koreai-félszigeten.

És íme, a történelmi alárási ceremónia:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Két férfi megfogta egymás kezét, és történelmet írt a háborús határon – fotók

Kezet fogott egymással Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun-Dzse In dél-koreai vezető a Korea-közi határon fekvő panmindzsoni katonai támaszponton, majd kézen fogták egymást, és a déli elnök átlépett az északi oldalra, igaz, ezt eredetileg nem tervezték. Utána az északiak vezetője ment át délre, ami ugyancsak történelmi lépés volt: phenjani vezető most először lépte át ugyanis az 1953-ban véget ért háború után létrehozott határt. Fotók a két Korea csúcstalálkozójáról, ahol talán most megváltozhat a világ.

Németh András Világ

A történelmet éppen Panmindzsonban írják

Jó hangulatú volt Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun-Dzse In dél-koreai vezető hosszan várt (sokáig nem is remélt) tárgyalásainak első fordulója. Az ebéd utáni második forduló után várhatóak az 1953-ban véget ért háború lezárásával, illetve a félsziget atommentesítésével kapcsolatos bejelentések.