szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea vezetője és a dél-koreai elnök megállapodtak, hogy atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet. Abban is megállapodtak, hogy idén hivatalosan is véget érhet az 1953-ban lezárt koreai háború.

Két történelmi lépést tehet Észak-Korea és Dél-Korea a szintén történelminek nevezhető Korea-közi csúcstalálkozó után: véget érhet hivatalosan is a koreai háború és megindulhat a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, legalább is ez látszik körvonalazódni a pénteki csúcsot lezáró közös nyilatkozatból.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezettségét fejezte ki nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett pénteken – derül ki a nyilatkozatból.

A két vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel megpróbálják hivatalosan is lezárni az 1950-53-as koreai háborút, amit annak idején nem békekötés, csak fegyverszünet zárt. Megígérték, hogy május 1-jétől berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben. A határra telepített hangosbemondók propagandaadását is megszüntetik.

Abban is megállapodtak, hogy szorosabbra fűzik a két ország diplomáciai kapcsolatait. A kommunikáció megkönnyítése érdekében közös és állandó összekötő irodát hoznak létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban.

Az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából kezdeményezik a koreai háború miatt szétszakadt családok újraegyesítését.

Arról is döntöttek, hogy a határon átívelő vasútvonalakat és utakat építenek.

A dél-koreai elnök beleegyezett, hogy ősszel újabb csúcstalálkozón vesz részt Kim Dzsong Unnal, ezúttal Phenjanban.

Mun Dzse In szerint a béke új korszaka köszöntött be a Koreai-félszigeten.

És íme, a történelmi alárási ceremónia:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Két férfi megfogta egymás kezét, és történelmet írt a háborús határon – fotók

Kezet fogott egymással Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun-Dzse In dél-koreai vezető a Korea-közi határon fekvő panmindzsoni katonai támaszponton, majd kézen fogták egymást, és a déli elnök átlépett az északi oldalra, igaz, ezt eredetileg nem tervezték. Utána az északiak vezetője ment át délre, ami ugyancsak történelmi lépés volt: phenjani vezető most először lépte át ugyanis az 1953-ban véget ért háború után létrehozott határt. Fotók a két Korea csúcstalálkozójáról, ahol talán most megváltozhat a világ.

Németh András Világ

A történelmet éppen Panmindzsonban írják

Jó hangulatú volt Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun-Dzse In dél-koreai vezető hosszan várt (sokáig nem is remélt) tárgyalásainak első fordulója. Az ebéd utáni második forduló után várhatóak az 1953-ban véget ért háború lezárásával, illetve a félsziget atommentesítésével kapcsolatos bejelentések.

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

Eljöttek a Waberer's kamionosai a koronavírussal sújtott olasz területekről

Eljöttek a Waberer's kamionosai a koronavírussal sújtott olasz területekről

Jakus Ibolya: Történelmi lecke fiúknak

Jakus Ibolya: Történelmi lecke fiúknak