szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javult az emberek életszínvonala, azonban ez nem sarkalta az érintetteket az álláskeresésre – ez a fő következtetése 2017-ben kezdett finnországi alapjövedelem-kísérletet értékelő előzetes tanulmánynak. A beszámoló akkor jelent meg, amikor az olasz kormány áprilisban akarja indítani a maga alapjövedelem-programját, és az ellenzők ott is attól tartanak, az ingyenpénz nem hozza meg az emberek munkakedvét.

A finnországi kísérlet eredményeit vizsgáló „köztes jelentés” megvizsgálta, miként alakul annak a kétezer főnek az élete, aki megkapta a havi 560 eurós juttatást, s az adatokat összehasonlította a kontrollcsoporttal kapcsolatos adatokkal. Az 560 euró célja a többi szociális juttatás kiváltása, s a kezdetekkor munkanélküli jogosultak akkor is megkapták a pénzt, ha közben állást találtak maguknak. A még tartó kísérletben véletlenszerűen kiválasztott, 28-58 év körüli finn munkanélküliek vehettek részt. Az illetékesek azt hangsúlyozták, az érintettek életszínvonala javult, ám csak töredékük tért vissza a munkaerőpiacra.

A finn kísérletet sok helyen figyelik, egyre többen vélik ugyanis úgy, hogy a digitalizáció és a robotizáció eredményeképpen nagyon sok ember veszíti majd el munkáját, s előbb-utóbb szükség lesz arra, hogy a társadalmak a feltétel nélküli alapjövedelem valamilyen formájával szavatolják az állásukat vesztettek létbiztonságát. A 2017-ben kezdett kísérlet 2018 decemberéig tartott, s a végső beszámolót 2020-ban teszik közzé.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!