szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maria Ressa szerint a pénteki a hetedik letartóztatási parancs, amit ellene adtak ki a Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hivatalba lépése óta.

Ismét letartóztatták pénteken Maria Ressát, a Time magazin által a 2018-as év egyik emberének választott Fülöp-szigeteki újságírót, a szigetország elnökével, Rodrigo Dutertével szemben kritikus Rappler hírportál vezetőjét – írja az MTI hírügynökségek pénteki jelentése alapján.

Az 55 éves Ressát a múlt hónapban egyszer már letartóztatták egy rágalmazási üggyel kapcsolatban, élő adásban közvetítették, ahogy a hatóságok elfogták. Akkor egy éjszakát töltött fogságban, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A Rappler főszerkesztőjét egy 2012-es cikk miatt vették őrizetbe, amely hónapokkal a vonatkozó jogszabály elfogadása előtt jelent meg.

Ressát ezúttal a szigetország azon törvénye alapján tartóztatták le, amely tiltja a külföldi természetes és jogi személyeknek a Fülöp-szigeteki tömegtájékoztatási eszközök birtoklását. Az újságírónőt a manilai nemzetközi repülőtéren fogták el, miután visszatért az Egyesült Államokból.

A Ressa elleni vádat a szigetország nyomozóhatóságának állítására alapozzák, mely szerint a Rappler engedélyezte az amerikai Omidyar Networknek a befektetést a hírportálba. A hírportál 2015-ben támogatásban részesült Pierre Omidyar, az e-Bay internetes áruház egyik alapítójának befektetési alapjából, ami a szigetország hatóságai szerint egyenlő a tulajdonlással. A Rappler vezetése szerint a finanszírozás nem biztosított tulajdonjogokat külföldieknek, és a hírportál továbbra is teljes mértékben Fülöp-szigeteki tulajdonban van.

A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte elnök kijelentéseit, drogellenes háborúját és külpolitikáját. Duterte számos beszédében kelt ki a hírportál ellen, és azt is megtiltotta, hogy annak újságírói tudósítsanak hivatalos tevékenységéről.

"Bűnözőként bánnak velem, bűnöm pedig az, hogy független újságíró vagyok" – mondta a díjnyertes Ressa az ABS-CBN Fülöp-szigeteki televíziónak, miközben a rendőrök elvezették. Elmondása szerint a pénteki volt a hetedik letartóztatási parancs, amit ellene adtak ki Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépése óta.

Az elnöki hivatal tagadja, hogy az újságírónő ügye a sajtószabadsággal lenne összefüggésben. Álláspontja szeriont Ressa megsértette az ország törvényeit, és más törvénysértőkhöz hasonlóan felelnie kell tetteiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak

Holnaptól +100 GB ingyenes mobilnetet ad a Telenor az otthoni felhasználóknak