szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai férfira a biztonsági őrök figyeltek fel, amint a vasúti pálya egy darabját feszegette.

A vasúti sín egy darabját próbálta meg ellopni egy amerikai turista a hét végén az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs és megsemmisítő tábor területéről.

A dél-lengyelországi Oswiecim rendőrségének szóvivője, Malgorzata Jurecka szerint a 37 éves férfi ellen vádat emeltek kulturális jelentőségű tárgy ellopásának kísérlete miatt. Tettéért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat – írta az MTI. Jurecka szerint a férfi beismerte bűnösségét és jelenleg szabadlábon várja a fejleményeket.

Az auschwitzi emlékmúzeum munkatársa, Pawel Sawicki elmondása szerint az intézmény biztonsági őrei figyeltek fel a férfira, aki megpróbálta elmozdítani a történelmi jelentőségű vasúti pálya egy fémdarabját, majd értesítették a rendőrséget.

Az elmúlt években az emlékhely többször is vandalizmus áldozata lett, és nem egyszer megpróbáltak lopni a területéről. A leghírhedtebb eset 2009-ben történt, amikor ellopták A munka szabaddá tesz (Arbeit macht frei) feliratú táblát a bejárati kapu tetejéről. A táblát később darabokra vágva találták meg, ám helyreállították és azóta védett helyen őrzik. A helyére másolatot tettek ki.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok