szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache sikeres állami tendereket ígért egy magát orosznak kiadó nőnek, ha az segíti a kampányát. Azt is mondta: olyan médiabirodalmat szeretne, amilyen Orbánnak van.

Állami megbízások elnyerését ígérte Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) elnöke egy dúsgazdag, magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát.

Mindezt még egy a 2017-es osztrák parlamenti választások előtt Ibizán, titokban készített videófelvételre hivatkozva írja a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung (a videó a Spiegel oldalán meg is tekinthető). A fiatal nő azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga és 250 millió eurót fog befektetni Ausztriában.

A nő - akinek arcát kitakarták a felvételen - utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Ennek ellenére a politikus - akinek az arca viszont felismerhető - több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Strache mellett Johann Gudenus is részt vett a találkozón és látható a videón, jelenleg ő az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője. Strache és Gudenus írásban is megerősítette a találkozó tényét a két lapnak. Közölték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét.

Strache a videóban arról is beszélt, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

Ami az FPÖ támogatásának részleteit illeti, arról volt szó, az orosz partner egy olyan egyesületen keresztül juttathatna pénzt a pártnak, amely nem kapcsolódik ahhoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint ez a modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

A Politico szerint a videóban Strache azt is mondta: "olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van" - utalva a magyar kormánypárti sajtóra.

A két lap szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez.

Strache éppen Salvini után, a hetekben érkezett Magyarországra, és tárgyalt Orbán Viktorral, ő is része lehet annak a szélsőjobboldali európai frakciónak, amelybe Orbánt is csábítják.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Szoboszlai Dominik csapata is bejutott a Bajnokok Ligájába

Szoboszlai Dominik csapata is bejutott a Bajnokok Ligájába

Felavatták Czeizel Endre mellszobrát Budapesten

Felavatták Czeizel Endre mellszobrát Budapesten