szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 200 ember fertőződött meg eddig Olaszországban az új típusú koronavírussal (COVID-19), és hatan vesztették életüket a fertőzés miatt kialakult betegségben – írja a Corriere della Sera.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A lap szerint a hat halálos áldozat mindegyike Észak-Olaszországban élt, valamennyien idős emberek és a koronavírus-fertőzés mellett más egészségi problémájuk is volt.

Az első, akinek a kór az életét követelte, a 78 éves, Vo 'Euganeóban élő Adriano Trevisan volt. Február 21-én hunyt el, tíz kórházban töltött nap után. Sosem járt Kínában, rendszeresen megfordult azonban egy sörözőben egy barátjával, akinél ugyancsak kimutatták a fertőzést.

Egy nappal később egy 75 éves, casalpusterlengói nő halt meg a betegségben. Ő abban a kórházban kerülhetett érintkezésbe a kórokozóval, ahová kivizsgálásra vitték az első pácienst – egy 38 éves codognói lakost –, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést.

A 68 éves, Trescore Cremascóban élő Angela Denti vasárnap hunyt el. Őt eredetileg az onkológiára vették fel a cremai kórházba, de nem sokkal a halála előtt légzési komplikációk léptek fel nála, majd szívrohamot is kapott. A halottvizsgálat során mutatták ki, hogy őt is megfertőzte a COVID-19.

Olasz gazda vihette át a koronavírust Lodi megyébe

Gyakran megfordult a kocsmában, ahova két fertőzött is járt, majd elutazott.

A negyedik áldozat 84 éves Villa di Serió-i férfi, akit – mivel más betegségekben is szenvedett – az egyik közeli kórházból szállítottak át koronavírus-fertőzés gyanújával Bergamóba, ahol végül elhunyt.

Az ötödik elhunyt egy 88 éves nő, aki Lodi megyébén lakott.

Legutóbb egy 80 éves Castiglione d'Adda-i férfi haláláról adtak hírt az olasz médiumok, akit egy milánói kórházban élt a halál. Csütörtökön vitték be Lodi egyik egészségügyi intézményébe, miután szívrohamot kapott, majd onnan szállították Milánóba, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ugyancsak hétfőn egy egy cremai nő halálát jelentették egy bresciai kórházból koronavírus-fertőzés miatt. A páciens daganatos beteg volt, rossz volt az általános egészségi állapota. Az intézmény később cáfolta, hogy a beteg a COVID-19-fertőzésbe halt volna bele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál – jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Mint mondta, február 19-én feloldották a karantént a hajón, a személyzet jelentős része, köztük három magyar is azonban a hajón maradt.