szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak az elmúlt 24 órában 47 ezer megbetegedést regisztráltak.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ismét rekordot döntött a napi új koronavírusos megbetegedések száma az Amerikai Egyesült Államokban, az utóbbi 24 órában 47 000 megbetegedést regisztráltak – írja a Reuters.

Az eddig gócpontok (New York, illetve Washington állam) mellett Kalifornia, Texas és Arizona lett a járvány epicentruma.

„Világos, hogy nem tudjuk kontrollálni a helyzetet

– mondta Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet (NIAID) igazgatója.

A járványügyi szakember szerint félő, hogy az elkövetkezendő időkben meg is duplázódhat a napi új esetszám, az új esetek napi növekedése elérheti a 100 000-et.

Különösen aggasztónak minősítette a járvány fellángolását Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában.

Robert Redfield, a betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) igazgatója azt mondta, hogy hosszú ideig tartó visszaszorulás után több amerikai tagállamban ismét fellángolt a járvány. Ezt több tényezőnek tulajdonította, köztük a megnövekedett számú vírustesztelésnek és az emberek óvatlanságának. Elsősorban a fiatal korosztályokat sürgette, hogy tartsák be a járványra vonatkozó javaslatokat, például a távolságtartást és a szájmaszk viselését.

Kedden Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 16 amerikai tagállamra terjesztik ki a kötelező kéthetes karantént az onnan történő beutazást követően. A kormányzó a múlt héten nyolc – elsősorban déli – tagországból érkező beutazók karanténját rendelte el, köztük arizonai, texasi és floridai beutazókét. A kedden nyilvánosságra hozott bővített listára rákerült a nyugati parti Kalifornia, Nevada, Utah, Idaho, Arkansas és a középnyugati Iowa is.

A Johns Hopkins Egyetem tájékoztatása szerint 2 636 538 fertőzöttet tartanak számon az USA-ban, és 127 425 ember vesztette életét a betegség miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!